A zöldtárca szerint már az ügyészségen van a csepeli galvániszap ügye

Már volt feljelentés a csepeli galvániszap ügyében, a nyomozás véget ért, a papírokat pedig a rendőrség átadta az ügyészségnek – közölte a környezetvédelmi tárca a Fidesz pénteki felvetésére. A nagyobbik ellenzéki párt feljelentést tett a veszélyes hulladékot odaszállító és tároló cégek ellen, egyben arra kérte a tárcát, hogy ők is tegyenek így, hogy a kormány helyett a bűnösök fizessék a kármentesítés költségeit. Közben a szaktárcánál elmondták, a galvániszap elszállítására kiírt pályázaton október végén hirdetnek győztest.

A Fidesz-KDNP pénteken környezetvédelmi bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen a csepeli galvániszap ügyében. Az ellenzéki párt képviselői azt mondják: bizonyítékaik vannak bizonyos emberek és cégek ellen. A Fidesz örül annak, hogy a környezetvédelmi tárca kiírta a közbeszerzési pályázatot, ugyanakkor arra kérték a minisztériumot, hogy ők is tegyenek büntetőfeljelentést az ügyben, hogy a kormány helyett a bűnösök fizessék ki a 60 millió forintot, amennyibe a kármentesítés kerül.

A minisztérium sajtóosztályán a Független Hírügynökségnek azt mondták: a galvániszap ügyében már volt egy feljelentés, bár azt nem a minisztérium tette. A XXI. kerületi rendőrkapitányság a környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezésének megalapozott gyanúja miatt nyomozást folytatott, és a zöldtárcánál úgy tudják, hogy az ügyet a rendőrség már átadta az ügyészségnek.

A környezetvédelmi tárca által júliusban kért szakértői vélemény megállapította, hogy a becsomagolt csepeli galvániszap jelenlegi állapotában nem veszélyes a környezetre, de a külső behatások következtében bármikor azzá válhat. A szakértők ezért a galvániszap elszállíttatását javasolták a minisztériumnak. A tárca azonban addig nem léphetett, amíg a hulladékot beszállító cég ellen felszámolási eljárás folyt, és amíg volt rá esély, hogy a saját költségén elszállítsa a hulladékot. Mivel a céget azóta felszámolták, állami feladattá vált a nagyjából 1200 tonna galvániszap elszállítása, ártalmatlanítása és a kármentesítés.

A zöldtárca ezért a lehető legrövidebb időn belül, augusztusban közbeszerzési pályázatot írt ki a munkákra. A tenderre szeptember 24-ig olyan cégek jelentkezhetnek, amelyeknek igazolt gyakorlata van ilyen munkákban és megfelelő minőségbiztosítási tanúsítványokkal rendelkeznek. Az ajánlatokat október 25-én bontják fel, és a minisztérium a legalacsonyabb összegű ajánlatot választja majd. Az elszállításra a nyertes pályázónak a szerződéskötéstől számítva 2 hónap áll majd rendelkezésére – áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményében.