A zöldtárca azonnali tájékoztatást kért a nagybányai beruházás ügyében

Azonnali tájékoztatást kért a nagybányai bányaberuházásról a környezetvédelmi minisztérium. A tárca a csütörtöki közlemény szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy a határ közelébe ne települhessen Magyarország területét környezetvédelmi szempontból veszélyeztetõ beruházás.

Levélben kért azonnali, hivatalos tájékoztatást Szabó Imre miniszter a román zöldtárca vezetõjétõl a nagybányai aranykitermelés tervezett újraindításáról és a fejlesztés engedélyezési eljárásáról. A közlemény szerint a tárca a sajtóból értesült arról, hogy a 2000-ben történt tiszai ciánszennyezést okozó gyár helyszínén egy vállalat környezetvédelmi engedély kibocsátását kéri a román hatóságoktól.

A hazai zöldtárca közölte: folyamatosan figyelemmel kísérik majd az eljárást, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a határ közelébe ne települhessen Magyarország területét környezetvédelmi szempontból veszélyeztetõ beruházás. Hozzáteszik: kiemelt figyelmet fordítanak minden olyan környezõ országbeli beruházásra, amely Magyarország területét hátrányosan érintheti. Magyarország bekapcsolódott a bánya létesítéséhez szükséges környezeti vizsgálatba, és jelezte a román társhatóságnak, hogy az Espooi Egyezménnyel összhangban részt kíván venni a tervezett beruházás környezeti hatásvizsgálati eljárásában is.