A Zöld Szikszóért

Akt.:
Szikszó – Fontos lépéseket tett Szikszó az elmúlt időszakban az alternatív energia felhasználás terén. Februárban egy elektromos gyorstöltő állomást avattak, amelyet egy másik töltőállomás is követ hamarosan a polgármesteri hivatal melletti parkolóban – jelentette ki Füzesséri József, Szikszó polgármestere.

Ma már bátran állíthatjuk, Szikszó elöl jár a különleges kezdeményezésekben, innovációban, környezetünk védelmében – érvelt Füzesséri József. Februárban például az ipari parkban egy olyan tudásközpontot avattunk, amely a környezettudatosságot népszerűsíti majd. A két elektromos töltőállomás mellett egyfajta példaként elektromos autót is használatba állítottunk, ezzel is védve környezetünket, csökkentve költségeinket.

Szikszó önkormányzata fejlesztések segítségével akarja növelni a zöld energia részesedést. A tervek szerint napelemek segítségével lesz környezetbarát és energia takarékos az új Egészségügyi Centrum és a városi óvoda üzemeltetése.

A tervek mellett az eredményekről is beszámolt Füzesséri József. Nemrégiben egy napelem rendszer felszerelésére nyert pályázatot az önkormányzat. A 49 millió forintos beruházásból 43 millió forint a támogatás. Két helyszínre – a sportcsarnokra és az inkubátor házra – kerülnek fel a rendszerek. A beruházással jelentős költséget spórol meg az önkormányzat, hiszen az Inkubátor Házban az áramszámlát, a sportcsarnokban pedig 2,5 millió forinttal tudják csökkenteni a fenntartási költségeket. Az is fontos elem ebben a sikerben, hogy a napelem rendszert 25 éves garanciával üzemelik be, ami azt jelenti: még a 25 év után is 80 százalékos teljesítményre képes.

Nem szeretne azonban itt megállni a település. A cél az, hogy minél több zöld energiát használjanak fel, és azokban az intézményekben, ahol ez nem lehetséges, minél kevesebbet a hagyományos módokból. Ezért is készül most pályázat a sportcsarnok felújításra, amely az energia- megtakarítást szolgálja. A beruházás értéke megközelíti a 150 millió forintot.
hirdetés


hirdet�s