A zimonyi klán áll a horvát laptulajdonos meggyilkolása mögött?

Egyes szerbiai médiumok szerint a hírhedt zimonyi klán áll a Ivo Pukanic horvát laptulajdonos, neves újságíró meggyilkolása mögött. A zimonyi klán (nevüket a Belgrád melletti Zimony, szerbül Zemun szerémségi városáról kapták) hajtotta végre öt évvel ezelőtt a gyilkos merényletet Zoran Djindjics szerb kormányfő ellen. Egyes tagjai azonban elmenekültek az igazságszolgáltatás elő, és a térségben tevékenykednek.

A Press, a Kurir és az Alo című bulvárlapok szerint a horvát rendőrség a legkomolyabban vizsgálja azt a nyomot is, amely szerint a merénylethez köze van a szerb alvilágnak is, amelynek tagjai a gyilkosságot követően tüstént Boszniába távoztak.

Értesülések szerint ugyanis a horvát belügyminisztérium olyan információk birtokába jutott, hogy Szretko Klainicsot, a hírhedt zimonyi klán első számú bérgyilkosát a hét elején Horvátországban látták. A gyilkosság csütörtökön este történt. A Press szerint Kalinicsra gyanakodnak, mint esetleges végrehajtóra. De ki volt a megrendelő?

Egy ilyen gyilkosságot csak egy hidegvérű, félelmet nem ismerő profi követhet el, ez pedig ráillik Klainicsra, vélik a szerb lapok. A szerb kapcsolatra utal, hogy a robbanóanyag is, amellyel felrobbantották Pukanic gépkocsiját, szerb gyártmányú. PEP 500 mintájú katonai plasztikbombáról van szó, amelyet a szerb különleges egységek, az úgynevezett vörössapkások használtak a szerbiai alvilági leszámolásokban.

A szerb bulvárlapok szerint a horvát rendőrség kétli, hogy Pukanicot írásai miatt gyilkoltatták meg. Szerintük inkább azért, mert veszélyes emberekkel lépett kapcsolatba nagy hasznot hozó üzletet kötött velük, ami nem tetszett egyes maffavezéreknek. A belgrádi Kurir zágrábi értesülései szerint a szervezett bűnözésről cikkező Pukanicot a Cazim Osmani vezette boszniai albán maffia gyilkolta meg.

Milorad Veljovics, a szerb rendőrség igazgatója a horvát televíziónak kijelentette, hogy a szerb rendőrség nem rendelkezik semmiféle információval Ivo Pukanic meggyilkolásával kapcsolatban, ám ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek a horvát kollégák segítségére. A horvát televízió híre szerint szombaton a zágrábi központi rendőrparancsnokság épülete előtt egy belgrádi rendszámtáblájú luxusgépkocsi állt meg. Feltételezések szerint szerb bűnügyi szakértőket hozott, hogy segítségre legyenek a merénylet kiderítésében.

Mint arról a Független Hírügynökség is beszámolt, csütörtökön este robbanószerkezetet helyeztek Ivo Pukanicnak, a zágrábi Nacional hetilap tulajdonosának, volt főszerkesztőnek, neves újságírónak a gépkocsija alá. A detonációban vele együtt életét vesztette még Niko Franjic, a lap marketingigazgatója is.