A zene erejével segítenek a lakástűz után egykori oktatójuknak

A húsvéti koncerttel is egykori oktatójuknak gyűjtöttek
A húsvéti koncerttel is egykori oktatójuknak gyűjtöttek - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Húsvéti hangversenyt rendeztek kedden a Miskolci Egyetemen: a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet hallgatói és oktatói léptek föl. A zenei élményen kívül más célja is volt a koncertnek: az ingyenes rendezvényen a rendezők pénzadományokat gyűjtöttek dr. Fabinyi Erzsébet, az egyetem egykori oktatója számára, akinek lakása februárban kiégett.

Dr. Fabinyi Erzsébet, a Miskolci Egyetem egykori oktatója lakott abban a Dankó Pista utcai lakásban, mely február 19-én teljesen kiégett.


Dr. Fabinyi Erzsébet, a lakástűz után | Fotó: Kozma István

A tűz az erkélyen keletkezett, Erzsébet feltételezése szerint egy ledobott csikk okozhatta a bajt. Történetét márciusban írtuk meg lapunkban, és azóta sokan segítettek neki. De aminek a 77 éves professzor asszony a legjobban örül, hogy valamikori tanítványai nem felejtették el őt. Tegnap az intézmény húsvéti hangversenyén rendeztek gyűjtést számára, április 23-án pedig a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet szervez jótékonysági hangversenyt megsegítésére.

Segítő kezek

A professzor asszony rendkívül hálás ezért az összefogásért.

– Bizonyára a volt tanítványaim szervezték a jótékonysági hangversenyt, hiszen filozófiát tanítottam az egyetemen, ezt a tárgyat pedig minden kar diákjai hallgatták. Úgy érzem, nem hiába álltam a katedrán 44 évig. Nem a miniszteri kitüntetés az igazi elismerés, hanem az, hogy a hallgatók ma is emlékeznek rám, és számíthatok rájuk – fogalmaz Erzsébet.

Hozzáteszi: Nem dolgoztam hiába.

Lapunknak is megköszönte a segítséget, mint mondta, cikkünk megjelenése után nagyon sokan kérdezték, miben segíthetnek. Volt, aki bútort ajánlott fel, volt, aki ruhákat, mások pénzt. Nagy szükség volt minden adományra, hiszen Erzsébet lakása és minden ingósága megsemmisült a februári tűzben. Olyan ismerőse is akadt, aki sírva hívta föl, és olyan is volt, aki azt mondta, sajnos nincs olyan helyzetben, hogy segítsen, de mélységesen együtt érez vele. Három műszaki hallgató pedig a bútorok szállításában segített, egyikük valamikori tanítványa.

– Nagy szükség volt az anyagi támogatásra, de az ismerősök, a volt kollégák és hallgatók együttérzésére még inkább. A miskolci önkormányzattól 100 ezer forint gyorssegélyt kaptam, de a városvezetéstől azért egy kicsit hiányoltam az emberi szót – jegyezte meg Erzsébet.

Még életveszélyes

Kérdeztük, hogy áll most a felújítással. Mint mondta, a nagy szoba még most is életveszélyes. Hamarosan azonban újszerű eljárással meg tudják erősíteni a mennyezetet. A kis szoba már rendben, a húgával most oda költöztek vissza. Takarítgatnak és újítgatnak tovább. Volt ugyan biztosításuk, de az nem fedezi a felújítás teljes költségét.

– Csak egy példát mondok: a biztosító 80 ezer forintot adott a két szoba padlóburkolására. De csak a kis szobáé került 140 ezer forintba. Örülök persze a biztosítási összegnek is, hiszen az ember a bajban minden szalmaszálba igyekszik belekapaszkodni, de a magán­emberek segítsége nélkül elvesztünk volna. Most már, hogy a hangversenyek adományával is támogat az egyetem, úgy érzem, talpra tudunk állni – fogalmazott Erzsébet.

Az egyetemi jótékonysági hangverseny főszervezője Fodor Csaba oktató, aki maga is tanítványa volt dr. Fabinyi Erzsébetnek. Elmesélte, amikor először meghallotta a hírekben, hogy a Dankó Pista utcai társasház egyik lakása égett ki, megfordult a fejében, csak nehogy a tanárnő lakása legyen az. Fodor Csaba ugyanis többször járt Erzsébetnél, mert annak idején ő volt a tudományos diákköri mentortanára. Aztán, amikor megtudta, hogy félelme beigazolódott, felhívta volt csoporttársait, hogy szervezzenek egy jótékonysági hangversenyt a tanárnő javára. Fodor Csaba tagja a Miskolci Régizene Együttesnek, így természetesen ők is fellépnek a koncerten.
– Fontosnak tartom, hogy segítsünk bajba jutott embertársainkon, hiszen bárki bármikor kerülhet hasonló helyzetbe – mondta az oktató.

Kérte, írjuk meg azt is, hogy a hangverseny szervezésében nagyon sokat segít Barnaki Dóra Zita intézeti előadó.

Hegyi Erika


Jótékonysági hangverseny

A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete április 23-án este 6 órától a Zenepalota Bartók-termében rendezi a jótékonysági hangversenyt. A koncerten összegyűlt adományokat dr. Fabinyi Erzsébetnek, az egyetem egykori oktatójának ajánlják fel, akinek mindene megsemmisült a februári lakástűzben. A koncerten közreműködnek a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium diákjai, a Miskolc Big Band, valamint a Miskolci Régizene Együttes.


Dr. Fabinyi Erzsébet
Miskolc - Jótékonysági hangversenyt rendez a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete április 23-án este 6 órától a Zenepalota Bartók-termében. A koncerten összegyűlt adományokat dr. Fabinyi Erzsébetnek, az egyetem egykori oktatójának ajánlják fel, akinek mindene megsemmisült egy febr...

Dr. Fabinyi Erzsébet a kiégett lakásban
Miskolc - Erzsébetnek mindene odalett a tűzben. Csak a doktori és a kandidátusi diplomája maradt meg. A Miskolci Egyetem egykori oktatója, dr. Fabinyi Erzsébet lakott abban a Dankó Pista utcai lakásban, melynek 6. emeleti erkélyén február 19-én délután felcsaptak a lángok. A tűz továbbterjedt, é...