A zebrákat ellenőrzik a borsodi rendőrök

Az elmúlt hónapban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt balesetek több mint a fele a zebrán vagy annak környékén történt, ezért háromnapos ellenőrzést tartanak a gyalogátkelőhelyek környékén a rendőrök, mind a tíz borsodi rendőrkapitányságon. Az akció első napja múlt héten volt, ennek eredménye: csaknem száz autós közül 19 nem adott elsőbbséget a zebránál. A gyalogosok közül is sokan hibáztak: pénzbüntetést kaptak azok, akik balesetveszélyes helyzetet teremtve próbáltak átjutni a túloldalra.

A rendőrök kamerával felszerelt autóval járták a várost, és a zebrák környékét ellenőrizték. Figyelték a gyalogosokat is, aki szabálytalanul ment át a túloldalra, megbüntették. A legalacsonyabb büntetési tétel 3000 forint.

A rendőrök szerint sok baleset oka az, hogy az autós a zebra előtt próbál előzni, a gyalogos pedig nem számít a váratlanul felbukkanó járműre. Kevesen tudják, hogy zebra előtt öt méterrel tilos megállni. A rendőrök szerint sok baj van a biciklistákkal is. Taricska Tibor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság forgalomellenőrző alosztályának vezetője a Független Hírügynökségnek hétfőn elmondta, a kerékpárosok sokszor a gyalogosok között szlalomozva próbálnak az úttesten közlekedni. Kevés biciklista tudja, hogy ha a gyalogosok útvonalán, a zebrán közlekedik, le kell szállnia a kerékpárról, és át kell tolnia a járművét a túloldalra.

A rendőrök szerint a balesetek többsége a zebrákon nem a sebesség túllépése miatt történik, hanem azért, mert az autósok nem adják meg az elsőbbséget a gyalogosoknak.