A Yahoo China pert vesztett illegális zeneletöltés miatt

Pert vesztett a Yahoo China, a Yahoo internetes keresőoldal kínai részlege. Egy pekingi bíróság 26 ezer dolláros kártérítésre ítélte a vállalatot, amiért keresőoldalán keresztül lehetővé tette illegális zeneszámok letöltését. Erről szerdán számolt be a China Business News című angol nyelvű kínai üzleti napilap.

Az ítélet arra is kötelezi a Yahoo Chinát, hogy töröljön az oldaláról 229 olyan linket, amely ingyenes zeneletöltőkhöz vezet.

Az ítélet szerint a Yahoo China a keresőoldalával elősegítette, hogy a felhasználók illegális zeneszámokat hallgassanak, vagy töltsenek le. De hozzátette, hogy a zeneszámok terjesztéséért a fő felelősség nem a Yahoo Chinát, hanem más weboldalakat terhel a felelősség.

A Yahoo China ellen a zeneipar 11 nagyágyúja indított pert, köztük a Warner Music, az EMI és a Sony BMG Music Entertainment. A vállalatok eredetileg 710 ezer dollárt követeltek.

A Yahoo China bejelentette, hogy fellebbezni fog. Szóvivője szerint technikailag nem lehetséges szétválogatni a jogtiszta és a jogtalan zeneszámokat tartalmazó weboldalakat.

Novemberben a Baidu.com kínai internetes keresőoldal nyert abban a perben, amelyet a zeneszolgáltatók nemzetközi szövetsége, az IFPI indított szintén azzal a váddal, hogy a kereső lehetővé tette az illegális számok letöltését.