A X. jubileumi bormustra

90 éves kádármester
90 éves kádármester
Sajóbábony – 96 nevezett bor közül 16 ért el nagyarany, 24 arany, 44 ezüst, 12 pedig bronz elismerést. Megnyitójában Nagy Imre polgármester méltatta a helyi kertbarátok tevékenységét.

Rekordok jellemezték a közelmúltban Sajóbábony-ban, a „HeltaiRendezvények Háza épületében tartott bormustrát.

A 96 nevezett bor közül 16 ért el nagyarany, 24 arany, 44 ezüst, 12 pedig bronz elismerést. Megnyitójában Nagy Imre polgármester méltatta a helyi kertbarátok tevékenységét; megköszönte a Kertbarátok Észak-magyarországi Regionális Szövetsége, személy szerint Deák Imre elnök munkáját, ami lehetővé tette a helyi jelleggel indult borverseny regionálissá fejlesztését. Az idei mustrán nagy számban szerepeltek Bábonyon kívüli településekről, így többek között Tarcalról és Egerből is. A zsűri három bizottságban minősítette a borokat Deák Imre, Leskó Imre és Kiss Ernő ismert borászok vezetésével.

Szakszerűbb kertészkedés

Molnár Zoltán, a helyi kertbarát kör elnöke idézte fel lapunknak a tíz év előtti kezdeteket. – Az a szándék vezérelt bennünket, hogy hatékonyabbá, szakszerűbbé tegyük a gyümölcs, a zöldség, a szőlő termesztését. Téli időszakban növényvédelmi tanfolyam-mal kezdtünk, amit metszési bemutató, majd a termékek bemutatója, borverseny követett. (Molnár Zoltán-t nem véletlenül választották elnöküknek a bábonyiak, hiszen több szállal kötődik a kertészethez: apósa a megyeszerte ismert putnoki kertész, id. Jankó Lajos, sógora, ifj. Jankó Lajos szintén.)

A jó hangulatú találkozón megannyi emlékről, eredményről adtak számot a kertbarátok. Erdődi Endre például büszkén mondta el, hogy tavaly, a Szép kert, szép pince mozgalom-ban az ő pincéje nyerte el az első helyezést, felesége pedig a kertjével. A kertbarát köri tagság mellett mindketten szerepelnek a „Rezedanépdalkör-ben is, mert szeretik a közösséget, az éneklést. Ezúttal bordalokkal kedveskedtek a nagyszámú közönségnek.

Kilencvenévesen

Sajátos színfonltja volt a bormustrának a maholnap 90 éves Simkó Imrekádármester munkáiból összeállított bemutató. Az idős mester meghatottan idézte fel életútját. Kerékgyártó-tanuló volt, majd jött a háború… Utána szekerek készítésével kezdődött az ipari tevékenysége. Szépen keresett volna ő, csak hát az adó elvitte a hasznot.

– Aztán jött a nagyipari beruházás. Naponta százával csináltam a kitűzőkarókat a mérnököknek. Majd 60 után a kádárszakmát kitanult fiammal együtt készítettük a hordókat. Később ez is abbamaradt. A fiam kereskedőnek ment Egerbe. Egy ideig még vállaltam javításokat, kerti szerszámokat, kapa-, kaszanyelet, miegymást. Ma már többet kell pihennem, beteg is voltam. És ha megérem, fél év múlva 90 éves leszek. – Az idős mester nem hagyja magát, eljött a bormustrára is, egy kis poharazgatásra.

1. A rendezvény megnyitóján

 


2. Simkó Imre kádármester „emlékei” között

Nagyaranyat kaptak

A X. Jubileumi Sajóbábonyi Bormustrán nagyarany elismerést kaptak:

Fábián Ferenc (Tarcal),
Dorogi Dénes (Eger),
Fábián Ferenc (Tarcal),
Marton János (Sajóbábony),
Nagy Lajos (Sajóbábony),
Fábián Ferenc (Tarcal),
Bellei István (Miskolc),
Papp László (Miskolc-Görömböly),
Buza Barna (Miskolc),
Barta Gábor (Miskolc),
Boros Gyula (Sajóbábony),
Kálna János (Miskolc),
Leskó Imre (Tarcal),
Balogh Zoltán (Eger).