A würzburgi támadó bosszút akart állni egy barátja haláláért

Akt.:
A würzburgi támadó bosszút akart állni egy barátja haláláért
A würzburgi támadó bosszút akart állni egy barátja haláláért - © Fotó: mainpost.de
Berlin – Bosszút akart állni egy barátja haláláért a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás tettese – mondta kedden Würzburgban az ügyben indított nyomozást irányító ügyész.

Erik Ohlenschlager, a bambergi ügyészség vezetője sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 17 éves afgán fiatalember múlt szombaton tudta meg, hogy Afganisztánban meghalt egy barátja.

Búcsúlevele alapján bosszút akart állni a “hitetleneken” a szenvedésért, amelyet muzulmán barátainak okoztak. A vonatra azzal a szándékkal szállt fel, hogy meggyilkoljon ismeretleneket, és tudta, hogy nem éli túl az akciót.

“Politikai motivációra” utal az is, hogy a támadás közben többször azt kiabálta, hogy Allah akbar! (Allah hatalmas!), ezt a rendőrséghez befutott segélykérő híváson is tisztán lehetett hallani a háttérben – mondta Erik Ohlenschlager.

A politikai és vallási motivációra az is utal, hogy a támadó felsőruházatán az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet zászlajának motívumait idéző ábrázolás volt – tette hozzá Lothar Köhler, a bajor tartományi bűnügyi hivatal (LKA) bűnügyi igazgatója.

Az afgán fiatalember holmijai között talált jegyzetfüzetben volt egy kézzel készített rajz az IÁ zászlajáról, és számos pastu nyelven írt szöveg. Az egyikben a támadó azt kérte, hogy “imádkozzatok értem, hogy bosszút tudjak állni ezeken a hitetleneken és imádkozzatok értem, hogy a mennyországba kerüljek” – mondta Lothar Köhler, rámutatva, hogy ez a szöveg is a támadás radikális iszlamista hátterére utal.

Elmondta, hogy a fiatalembert a barátja halála radikalizálhatta. A halálhír megrázta, magatartása megváltozott és nagyon sokat telefonált, de egyelőre nem tudják, hogy kivel, mert a mobiltelefonját jóval a támadás után találták meg, és még nem tudták megvizsgálni.

Az LKA bűnügyi igazgatója a korábban közölt adatokat pontosítva elmondta, hogy az afgán fiatalember nem két éve, hanem tavaly június 30-án érkezett Németországba, decemberben nyújtott be menedékjog iránti kérelmet és az idén márciusban kapott tartózkodási engedélyt. A felnőtt kísérő nélküli menedékkérőket gondozó ochsenfurti otthonban helyezték el, és két hete nevelőszülőkhöz költöztették.

Hozzátette, hogy a hatóságoknak soha nem volt dolguk az országban legálisan tartózkodó fiatallal, aki ugyan aktívan használt közösségi portálokat, de bűnügyi szempontból ez a tevékenysége sem volt feltűnő. Csupán a támadás előtt 24 órával közölt egy bejegyzést az “iszlám ellenségeiről”.

A támadó hétfő este egy Treuchtlingenből Würzburgba közlekedő vonaton Ochsenfurt és Heidingsfeld között egy késsel és egy baltával vagy fejszével rárontott a vonat utasaira. Megsebesítette egy kínai turista család négy tagját, közülük ketten életveszélyben vannak.

A vonatot Heidingsfeldnél vészfékkel megállították, a támadó pedig leugrott és a településen legkevesebb egy embert megsebesített. A helyszínre riasztották a rendőrség különleges bevetési egységét, amely egy másik ügy miatt éppen a közeli Würzburgban volt. A támadót a Majna folyó partján megpróbálták előállítani, de a rendőrökre is rárontott, ezért meglőtték, és belehalt sebesüléseibe.

Bardo Backert, a würzburgi ügyészség vezető ügyésze a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fegyverhasználat miatt külön vizsgálatot indítottak a rendőri intézkedéssel kapcsolatban, de ezt mindig megteszik, amikor rendőrök fegyvere olt ki emberéletet. A támadó a rendőrök tanúvallomásai szerint alig néhány méterre volt tőlük, amikor figyelmeztető lövés után önvédelemből többször rálőttek – mondta Bardo Backert. Megjegyezte: szerencsés, hogy kommandósoknak jutott a támadó ártalmatlanításának feladata, és máshogy is alakulhatott volna a helyzet, ha közrendőrnek kellett volna megoldani a feladatot.

Azzal kapcsolatban, hogy Renate Künast, az ellenzéki Zöldek politikusa bírálta a rendőrséget, amiért nem tudták megóvni a támadó életét, azt mondta, érthetetlen, hogy az eseményektől igen távol tartózkodó politikusok miért feltételezik, hogy másként is lehetett volna reagálni. Hangsúlyozta: az a meggyőződése, hogy a rendőrök önvédelemből használtak fegyvert.

Erik Ohlenschlager az IÁ-hoz közel álló Amak hírügynökség által kedden közzétett, állítólag a támadóról készült videofelvételről kérdésre válaszolva elmondta: “létezik egy videó, meg is van nekünk”, de előbb azonosítani kell a rajta szereplő embert, majd elemezni kell kijelentéseit. Ezért egyelőre várni kell arra, hogy milyen eredményeket hoz a nyomozás.

A szövetségi belügyminisztérium közleményt adott ki, amely szerint az Amak honlapján megjelent felvételt a tárca és a szövetségi hatóságok is ismerik, vizsgálata pedig még nem zárult le.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s