Helyi gazdaság

2013.05.13. 14:56

Kína egyszerűsíti a külföldi befektetésekre vonatkozó szabályokat

Sanghaj, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Hétfőtől egyszerűsödtek a Kínába irányuló külföldi működőtőke befektetésekre vonatkozó szabályok - jelentette be a devizapiaci felügyeletért felelős kínai szabályozószerv, a SAFE.

Sanghaj, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Hétfőtől egyszerűsödtek a Kínába irányuló külföldi működőtőke befektetésekre vonatkozó szabályok - jelentette be a devizapiaci felügyeletért felelős kínai szabályozószerv, a SAFE.

A lépés a március elején beiktatott új kínai vezetés szabadabb pénzpiacok felé mutató reformjainak újabb lépcsője. A SAFE honlapján közzétett, hétfőn érvénybe lépett intézkedések szerint a külföldiek beruházásaival kapcsolatos 24 korábbi előírást törölnek el. Az egyszerűsítés többek között az átváltást, számlanyitást, átutalást érinti majd, jelentős mértékben könnyítve a befektetők terhein.

A lazítás célja a hosszú távú és stabil tőkebeáramlás elősegítése, amelyre a kínai gazdaság viszonylag gyors növekedése mellett a nemzetközi pénzügyi piacok javulása szolgáltat jó táptalajt - fogalmaz a SAFE. A szabályozó szerv az elmúlt fél évben már másodszor lazít a szabályokon, tavaly novemberben 35 előírás eltörlésével lendített a lassulást mutató külföldi tőke beáramlásán.

Tavaly egész évben 2011-hez képest mintegy 4 százalékkal, 112 milliárd dollárra esett vissza az országba érkező működőtőke értéke, a kereskedelmi minisztérium ugyanakkor idén a helyzet javulását valószínűsíti.

Li Ko-csiang miniszterelnök a kormány múlt heti ülésén az adminisztratív akadályok csökkentését szorgalmazta, a kínai valuta szabadon átválthatóságára vonatkozóan pedig egy részletes működési terv bemutatását ígérte az év végéig. A folyó fizetési mérleg elszámolásait illetően a jüan ma is szabadon átváltható, a működőtőke-befektetéseket, portfólióbefektetéseket és viszonzatlan tőkeátutalásokat is tartalmazó pénzügyi- és tőkemérleget ugyanakkor továbbra is szigorú központi ellenőrzés alatt tartják, a hirtelen pénzáramlások kiküszöbölése végett.

A Cajcsing gazdasági és pénzügyi lap szerint a nyitás következő állomása a kínai lakosok külföldi befektetésének szabaddá tétele lehet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!