A Víz Világnapja – ünnepi előadóülés

A Víz Világnapja - előadóülés
A Víz Világnapja - előadóülés
Nyíregyháza – Március 22-e a Víz Világnapja, melynek idei szlogenje: „Küzdelem a vízhiánnyal”. Az ünnepi előadóülést szerdán tartották Nyíregyházán, a MTESZ-székházban.

A rendezvényen Bodnár Gáspár, a Fetikövízig igazgatója bevezetője és Kozma Péter, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntése után dr. Simonffy Zoltán, az MTA vízgazdálkodási kutatócsoportjának tudományos munkatársa arról beszélt, hogy a klímaváltozást elsősorban vizeinken keresztül érzékeljük majd, hiszen több lesz az ár- és belvíz, ugyanakkor az aszály is.

Ezzel együtt romlik a felszíni vizek – elsősorban a kisebb tavak – minősége is. Emelkedik az átlaghőmérséklet, miközben csökken az átlagos csapadékmennyiség, intenzívebbé válik a párolgás, csökken a talajvízszint. Mindezekre fel kell készülni, s alkalmazkodni a változásokhoz.  Az ünnepi előadóülésen dr. Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tanácsadója az élővilág reagálásáról szólt a klímaváltozás körülményei között. Sajnos, az ún. invazív fajok – mint például a parlagfű – elszaporodnak.

A talajvízszint csökkenése miatt célszerű a belvizek talajba szivárgását elősegíteni. Át kell alakítani a vízpótló rendszereket, új belvízhálózatot kell létrehozni – sommázhatjuk mondanivalóját.

A Fetikövízig pályázatára 17 dolgozatot készítettek el a Vasvári Pál Építőipari Környezetvédelmi-Vízügyi Szakközépiskola diákjai. I. helyezett: Fodor Regina (2/14. C), II.: Kovács Loránd (9. D). III.: Dudás Emese (11. C) és Kurbely Kitti Eszter (9. C), különdíj: Korsoveczki Gergő (9. D) és Rozsnyai Sára (9. D).

– Györke László –