A volt ukrán belügyminiszter rendelte el az újságíró megölését

A volt ukrán belügyminiszter rendelte el a szókimondó újságíró, Georgij Gongadze megölését, amely kiváltotta a Narancsos Forradalmat – jelentették be kedden ügyészek Kijevben.

Az ügyészek közleménye szerint a “néhai Jurij Kravcsenko rendelte el” Gongadze meggyilkolását. Kravcsenko 2005-ben követett el öngyilkosságot eddig tisztázatlan körülmények között.

Gongadze alapított meg az Ukrajinszka Pravda nevű újságot, amelyben gyakran kritizálta Leonyid Kucsma volt ukrán elnököt. 2000 szeptemberében tűnt el, miután kijött egy barátja lakásából. Két hónappal később találták meg lefejezett holttestét egy Kijev közeli erdőben, de a rokonok a feje nélkül nem voltak hajlandóak eltemetni az újságírót.

A kijevi rendőrség illetékesei júliusban jelentették be, hogy találtak egy koponyadarabot, amely feltehetőleg Gongadze-é. Ugyanebben a hónapban kiderült: egy volt ukrán belügyminisztériumi dolgozó, Alekszij Pukacs bevallotta, hogy részt vett az újságíró meggyilkolásában. Pukacs ellen eljárás is indult.

Gongadze özvegye, Miroslava és két gyerekük politikai menedékjogot kaptak az Egyesült Államokban és 2001 óta a tengerentúlon élnek.