A volt rabszolga pert nyert az állam ellen

Egy nyugat-afrikai bíróság hétfőn tízmillió afrikai frankra (több mint négymillió forintra) büntette Niger államot, amiért nem védett meg egy nőt a rabszolgaságtól. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének törvényszékének döntése a szövetség mind a tizenöt tagjára kötelező, így nem csak a Nigerben rabszolgaként tartott embereknek fontos – mondta a BBC brit közszolgálati média helyi tudósítója.

A most 24 éves nőt tizenkét éves korában adták el ötszáz dollárnak megfelelő összegért (109 ezer forintért). A bíróság megállapította, hogy a nő a rabszolgatartás áldozata, Niger állam pedig felelős, amiért nem tett semmit ez ellen. A bírák tízmillió afrikai frankos pénzbírságot állapítottak meg. A nő ügyvédei eredetileg ennek ötszörösét kérték.

A nő tíz évig volt rabszolga, végül 2005-ben szabadságlevelet kapott a gazdájától. Hadijatou Mani azt mondta, azért fordult a bírósághoz, hogy a gyerekei szabadságát biztosítsa. A nőnek két gyereke született a gazdájától, aki először 13 éves korában erőszakolta meg a lányt.

Annak ellenére, hogy törvényellenes, Nigerben becslések szerint 40 ezer ember tartanak rabszolgaságban. Niger kormánya szerint ez az adat túlzás. Más nyugat-afrikai államokban, például Mauritániában és Maliban is virágzik még a rabszolga-kereskedelem.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) tagjai: Benin, Burkina Faso, Zöld-foki Köztársaság, Elefántcsontpart, Gambia, Ghána, Guinea, Bissau-Guinea, Libéria, Mali, Niger, Nigéria, Szenegál, Sierra Leone, Togo.Sporthírek