A volt politikust támogató plakátok jelentek meg egy boszniai városban

A népirtással és háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsicsot hősként éltető plakátok jelentek meg Kelet-Boszniában, a Republika Szrpszka (boszniai Szerb Köztársaság) egyik városának, Visegrád utcáin csütörtökre virradóra.

A volt boszniai szerb elnököt ábrázoló képeket, amelyeken “Önnel vagyunk, elnök úr” és ehhez hasonló feliratok voltak láthatók, a rendőrség reggel eltávolította az utcákról. A több mint egy évtizednyi bujkálás után hétfőn elfogott Karadzsics egyes képeken a szintén háborús bűnök miatt körözött Ratko Mladiccsal együtt volt látható, és portréjuk fölé a “Szerb hősök” feliratot írták.

Karadzsics személye megosztja a balkáni térségben élő nemzeteket: míg a boszniai horvátok és muzulmánok többsége a 20. század egyik szörnyetegének tartja, addig sok szerb az 1992-95 közötti boszniai függetlenedési háború hőseként emlékszik rá. A volt politikus letartóztatását követően több tüntetést is tartottak Belgrádban, amelyen az őrizetbe vétel és várható kiadatás ellen tiltakoztak.

A 63 éves Karadzsics tizenhárom évig bujkált az igazságszolgáltatás elől, és végül hétfőn fogták el Belgrádban. A hágai Nemzetközi Törvényszék népirtással, háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja. Az ellene összeállított vádirat legsúlyosabb tétele Szarajevó 43 hónapig tartó ostroma, amelyben mintegy tízezer civil polgár vesztette életét. De szintén kiemelt tétel az 1995 júliusi srebrenicai mészárlás, amikor csaknem 8000 muzulmán fiút és férfit mészároltak le a szerbek a békefenntartók szeme láttára.