A vizitdíjszabályok változnak, az összeg nem – Népszabadság

Július elsejétől több ponton is megváltoztatják a vizitdíjról szóló szabályokat – értesült a Népszabadság. Biztosan nem kell majd fizetniük a szolgálatban lévő tűzoltóknak és rendőröknek, valamint azoknak, akik legalább 60-szor adtak vért. A tervek szerint a járványmegelőzést szolgáló tüdőszűrés is ingyenes lehet.

Még mindig vita van arról, hogy fizessenek-e azok a 18 évnél fiatalabbak, akik nem sürgősségi okkal keresik fel az ügyeletet. A törvény szerint ez jelenleg 1000 forintba kerül, miközben a szaktárca többszöt is kijelentette, gyerekektől az ellátás semmilyen pontján nem lehet vizitdíjat kérni. Az indokolatlanul igénybe vett szolgáltatások díjkötelessé tételét egyébként maguk a gyermekorvosok kérték. A Népszabadság úgy tudja, éppen a szakma javaslatára az SZDSZ még ennél is magasabb összeget kérne, miközben a szocialisták nem akarnak vizitdíjat szedni a gyerekektől.

A Népszabadság információi szerint tovább bővülhet például a rák vagy cukorbaj kezelésének díjmentes köre, sőt a daganatos betegek kórházi napidíját el is törölnék.