A vizitdíj nem szüntette meg a zsebbe csúsztatott borítékot – Magyar Hírlap

A kórházszövetség felmérése alapján az intézmények felülvizsgálnák a vizitdíjrendszert. Sok kórház azt javasolja, hogy az egészségügyi dolgozók és hozzátartozóik, valamint a nyugdíjasok kapjanak mentességet. De – mivel sokak szerint túl széles a kedvezményezettek köre – erre aligha kerülhet sor – írja a Magyar Hírlap.

A Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője szerint a jelenlegi kedvezményeket nem a betegség súlyossága alapján állapították meg, és ez feszültséget teremt a betegek között. Szerinte még nem lehet megállapítani, hogy a vizitdíj határása kevesebben mennek-e orvoshoz, az évszakos ingadozás miatt ugyanis augusztus közepéig csökken majd a betegforgalom.

Horváth Ágnes még miniszterré jelölése előtt kijelentette: felülvizsgálják a vizitdíj rendszerét. Legutóbb azt mondta, a szakma észrevételeit alapul véve vezetik majd be a változtatásokat.
Az orvos szakmának azonban nemcsak ezzel, hanem az új beutalási renddel is fenntartásai vannak – írja a lap. Eszerint a beteg akkor gyógyulhat az általa választott kórházban, ha erre írásos engedélyt kap, ez viszont kimondottan kedvez a hálapénznek – azaz a vizitdíj nem helyettesíti a borítékot.

Egy felmérésben a felnőtt lakosság hét százaléka azt mondta, hogy a vizitdíj miatt ezentúl ritkábban megy majd orvoshoz. A megkérdezettek harmadát nem befolyásolja, ugyanannyi hálapénzt adna, mint eddig. De a válaszadók többsége ezentúl kevesebbet tesz majd a borítékba.Sporthírek