A vívó-világbajnokság is Magyarországon lesz 2019-ben

Akt.:
Budapest – Az öttusázóké mellett a vívók 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságának rendezési joga is Magyarországé lett a hétvégén.

A sportág nemzetközi szövetségének (FIE) moszkvai kongresszusán Budapest Tbiliszit és Torunt győzte le a vasárnapi szavazáson.

A hazai szövetség (MVSZ) honlapjának beszámolója szerint a Csampa Zsolt elnök által vezetett magyar küldöttség a három jelentkező közül elsőként mutathatta be pályázatát. Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó prezentációja után kis híján a szavazás első körében sikerült kiharcolni a győzelmet, mindössze két vokson múlt az abszolút többség. A második körből a grúz főváros már kiesett, Budapest pedig 83/51-es aránnyal kerekedett a lengyelországi pályázó fölé.

A magyar főváros legutóbb 2013-ban rendezett vb-t, és már nyolcadik alkalommal lehet a vívók világbajnokságának házigazdája.

“A riói olimpia után ezúttal sportdiplomáciai sikert arattunk. Gondolom, nem kell hosszasan magyaráznom, hogy mekkora sportdiplomáciai sikernek számít hat év után ismét elnyerni a világbajnokság, ráadásul az olimpiai kvalifikációs világbajnokság rendezését” – értékelt a hunfencing.hu-nak Csampa Zsolt, aki hozzátette: nagyon örül annak, hogy a magyar pályázat magabiztos különbséggel nyerte a szavazást. – “A magyar vívás múltja, jelene, és a rendkívül sikeres, 2013-as budapesti vb-rendezés mellett a helyszíni benyomások is mellettünk szólhattak” – folytatta.

A későbbiekben további magyar sikerek is születtek: Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok kardvívót beválasztották a sportág legrangosabb és legfontosabb testületébe, a végrehajtó bizottságba, továbbá ismét bekerült az orvosi, illetve a jogi testületbe Kamuti Jenő és Czeglédy Edina.

“Tizenhat év után került be ismét magyar a végrehajtó bizottságba, úgyhogy a világbajnokság rendezésének elnyerése után újabb sportdiplomáciai sikert ért el a hazai vívósport – függetlenül a személyemtől. Köszönöm az MVSZ vezetésének, kiemelten Csampa Zsolt elnök úrnak a jelölést, és azt a lobbi tevékenységet, mellyel segítette a megválasztásomat. Köszönöm Schmitt Pálnak a segítségét, mindenre szükség volt, mert nagyon nehéz bejutni ebbe a testületbe. Személy szerint rendkívül boldog vagyok, nehéz napokon vagyok túl, és most úgy érzem, hogy az engem ért igazságtalanságért kárpótolt egy kicsit a sors” – mondta Szabó Bence, akit kedden felmentettek a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkári pozíciójából.

A FIE moszkvai ülésén ismét megválasztották elnökké – ellenjelölt nélkül – a milliárdos orosz üzletembert, Aliser Uszmanovot.

– MTI –