A világ vezető politikusai veszélyesnek tartják a WikiLeaks akcióját

Eltérően reagáltak a világ vezető politikusai a WikiLeaks oknyomozó honlap által nyilvánosságra hozott amerikai bizalmas iratokban foglaltakra, többségük azonban elítélte és veszélyesnek tartotta az akciót. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ugyanakkor a római kormány egyik illetékese szerint “jót nevetett” a róla szóló dokumentumokon.

Nem kommentálta a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai iratokat az Egyesült Nemzetek Szervezete, amelynek tisztviselői ellen a dokumentumok szerint kémtevékenységet rendelt el az amerikai vezetés. “Az ENSZ nincs abban a helyzetben, hogy kommentálja az ENSZ-tisztviselők tevékenységéről szóló jelentéseket tartalmazó dokumentumok hitelességét” – közölte hétfőn a világszervezet. “Az ENSZ természeténél fogva átlátható szervezet, ami figyelmet fordít arra, hogy a működésével kapcsolatos információk elérhetők legyenek a nyilvánosság és a tagállamok számára” – áll a közleményben.

Nagy-Britannia ugyanakkor elítélte a kiszivárogtatásokat, és az Egyesült Államokhoz hasonlóan szintén arra figyelmeztetett, hogy emberéleteket sodorhat veszélybe az akció. A londoni külügyminisztérium ugyanakkor megerősítette, hogy szoros Nagy-Britannia szövetsége Washingtonnal, és ez a jövőben sem fog változni. Hasonlóan nyilatkozott a párizsi kormány szóvivője is: Francois Baroin a Europe 1 rádiónak elmondta: együttműködnek az amerikai kormányzattal, és a WikiLeaks akciója francia katonákat is veszélybe sodort.

A dokumentumok nyilvánosságra hozatalát felelőtlennek és a nemzetbiztonságra nézve veszélyesnek nevezte Kanada is: Lawrence Cannon külügyminiszter szerint az akció egyetlen nemzet érdekét sem szolgálja. Az ausztrál főállamügyész pedig úgy fogalmazott, hogy országa támogat minden lehetséges jogi akciót a történtek ügyében.

“Nagyon haszontalannak” tartja a dokumentumok kiszivárogtatását Hoshyar Zebari iraki külügyminiszter, aki az AFP-nek nyilatkozva elismerte, hogy egyelőre nem látta magukat az iratokat. “Kritikus időket élünk Irakban, megpróbáljuk felállítani a régóta várt kormányzatot. Reméljük, hogy nem mérgezi meg az iraki vezetők és politikusok közötti hangulatot” – reagált a miniszter a kiszivárogtatásra.

Egy neve elhallgatását kérő Izrael kormánytisztviselő ugyanakkor nyugodtan reagált a történtekre, mondván a dokumentumok csak azt támasztják alá, amit Tel-Aviv eddig is megfogalmazott. Az iratok azt mutatják, hogy az iráni atomprogram kapcsán “Izrael nem két nyelven beszél, amit magánúton mondunk, azt mondjuk nyilvánosan is” – fogalmazott a tisztviselő, hozzátéve, hogy a nyilvánosságra hozott dokumentumok “megerősítik, hogy az egész Közel-Keletet félelemmel tölti el az iráni nukleáris fenyegetés”.

“Jót nevetett” viszont a róla szóló információkon Silvio Berlusconi – állította egy, az olasz miniszterelnökhöz közel álló, ám neve elhallgatását kérő forrás az ANSA olasz hírügynökségnek nyilatkozva. Mint mondta, a kormányfőt az életmódjával kapcsolatos jellemzések és a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökhöz fűződő szoros kapcsolatáról szóló jelentések is megnevettették.

“Nem ismerünk minden részletet, de biztosan van egy-két olyan kommentár, ami kínos lehet, ám semmi komolyabb” – kommentálta a dokumentumokat John Key új-zélandi miniszterelnök, aki szerint mintegy 1500 irat foglalkozik Wellingtonnal. “Nagyon fontos, hogy megértsék, hogy a világban működő minden követség szerepet játszik az információgyűjtésben” – mondta a kormányfő, aki szerint a követségi jelentések mindig egy kicsit “színesek”.