A világ szenvedéséről beszélt XVI. Benedek pápa

A világ szenvedéséről beszélt hagyományos húsvéti üzenetében XVI. Benedek pápa vasárnap a Vatikánban. A pápa beszédét a Szent Péter Bazilika erkélyéről mondta el a városba érkezett több tízezer zarándok előtt. A katolikus egyházfő beszéde végén 62 nyelven mondta el az Urbi et orbi (a városnak, Rómának és a világnak) áldást, amit 67 országban közvetítettek élőben.

A pápa a világban tapasztalható szenvedésekről emlékezett meg húsvéti üzenetében: a többi között megemlítve az “éhezés okozta megpróbáltatásokat, a gyógyíthatatlan betegségeket, a terrorizmust és az emberrablásokat”, valamint “az erőszak ezer arcát”, amit egyesek a vallás felhasználásával próbának igazolni.

A pápa “nyugtalanságának” adott hangot az afrikaiak “nehéz helyzete” miatt a földrész egyes országaiban, külön kiemelve Zimbabwét, ahol támadják az ellenzéki politikusokat, a “katasztrofális” és “alábecsült humanitárius helyzetű” Darfúrt, valamint a megújult harcok miatt egyre rosszabbodó krízisben lévő Szomáliát.

A közel-keleti helyzetről szólva a pápa jelezte: bár érkeznek reményt adó jelek az izraeli és a palesztin kormány közötti párbeszédről, Irakból “semmi pozitív nem érkezik”. A polgárháborús helyzetben lévő országot “szétszakítja a folyamatos öldöklés, miközben a lakosság elmenekül lakóhelyéről”, mondta el a pápa. Libanon kapcsán arra figyelmeztetett, hogy a politikai intézmények megbénulása az ország jövőjét súlyos veszélybe sodorja.