A világ legöregebb szőlőtőkéje terem Pécsett

A mai napig évente 100 kilónyi gyümölcs terem a világ valószínűleg legöregebb szőlőtőkéjén Pécsett. A hivatalos Guinness-rekord szerint Mariborban van a legidősebb, 350 éves szőlőtőke. A pécsi azonban még a törökök idejéből származik, valamikor az 1550-as évek második felében ültethették. Erről feljegyzések is vannak. A világhírű tőke most magánkézben van, a belváros egyik kis udvarában, elrejtve gondozzák.

Csaknem 450 éves a hatalmas szőlőtőke. Évről évre csaknem 100 kilogramm termést hoz. Későn érik, de még a karácsonyi asztalra is jut belőle. Szemei annyira húsosak és kemények, hogy akár még befőttnek is elrakható. A tőke kerülete most csaknem egy méter, a Tóth család udvarában van. Védetté nyilvánították, sokáig szakemberek gondozták a tőkét, de 20 éve már csak Tóthék ápolják.

Meg kell metszeni, mikor jön a tavasz és utána egy kicsit öntözgetni, permetezni nem kell. Ez egy olyan direkt termő fajta, amelynek hely kell, hogy futhasson, mást vele nem kell csinálni – mondta a Független Hírügynökségnek Tóth Ödönné.

A családnál azt mondják: megteszik, ami tőlük telik. De bemutatni a nagyközönségnek már nem tudják a világ legöregebb szőlőtőkéjét, pedig nagyon sokan kíváncsiak, volt olyan is, aki hajnalban felzargatta a családot. A tulajdonos ezért szeretné titokban tartani a pontos címet. Annyit azonban elárulhattak, hogy a pécsi történelmi belváros egyik szűk utcájában található a szőlőtőke.