A világ legnagyobb szalonnája készült el Tardon

A világ legnagyobb szalonnája készült el Tardon
Tard – Mintha egy kisebb falu valamennyi sertéstartója összebeszélt volna, és egy időben öltek volna disznót, majd dolgozták volna fel hurkának és kolbásznak a friss húst – ez a látvány fogadta szombaton azt a mintegy háromezer vendéget, akik Tardra mentek és beléptek a művelődési ház nagytermébe.

41 csapat nevezett be az ötödik alkalommal megrendezett Tardi Hurka Fesztiválra. Czufor József , Tard polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy immár nem csak hurka- és kolbászkészítésben mérik össze tudásukat a résztvevők, hanem a szalonnák, a savanyúságok és a forraltborok készítői is versenyre kelnek egymással.

Az igazi népünnepéllyé váló egész napos, az ínyenceknek jó kedvet, házias lakmározást kínáló rendezvény kuriózuma pedig a világ legnagyobb „kabátszalonnájának” az elkészítése jelentette. A három éve egymásra licitáló (92 és 95 kilogrammos) nagyságú szalonnák után idén Virágh Dénes hentes mester egy nemrég levágott mangalica disznóból 112,1 kilogrammos füstölt szalonnát készített el. Ez jelenleg a világ legnagyobb mangalica sertésből készült (egy darabban lévő) „kabátszalonnája”.

Aki elment a versenyre, különleges ízesítésű hurkákból, kolbászokból lakomázhatott, és mellé ugyancsak egyedi savanyúságokból ehetett. Volt mandulás, gombás, vagy sülhússal töltött hurka. Akadt olyan véreshurka is, amibe a rizs helyett zsemlét kevertek töltelékanyagként. Zalából, Pest megyéből és Szlovákiából is érkeztek versenyzők.

Opóczky Sándor mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség részéről a zsűri tagjaként elmondta: különleges kínálattal és ízekkel álltak elő idén a versenyzők, akik egy-egy tájegységnek hurka-, kolbász-, szalonna– vagy savanyúságkészítő hagyományőrző kultúrájával is megismerkedhettek.