A világ legjobb természetfotói mától Budapesten láthatók

A tavalyi év legjobb természetfotóiból nyílt kiállítás kedden a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban. Az év természetfotósa 2007 című fotókiállítás anyagát az azonos elnevezésű nemzetközi fotópályázat nyertes munkáiból állítottak össze. A 2007-es pályázatra több mint 30 ezer fotó érkezett 78 országból. A legjobb huszonhat év alatti fotósnak járó Erik Hosking díjat ismét Máté Bence nyerte el.

A Magyar Természettudományi Múzeum másodszor ad otthont a BBC Wildlife Magazin és a londoni Natural History Museum által szervezett természetfotó verseny legszebb képeiből összeállított vándorkiállításnak. A pályázatot több mint negyven éve írták ki először. Akkor összesen hatszáz fotóból választották ki a nyertes alkotást, a 2007-es megmérettetésre már 32 ezer 300 pályamunka érkezett, 78 országból.

A verseny győztes képeit egy 10 tagú zsűri választotta ki tíz kategóriában. A 2007-es év fotográfusa a brit Ben Osborne lett. A pályázaton ismét Máté Bence nyerte a legjobb 26 év alatti fotósnak járó Erik Hosking-díjat. Karai Csaba kategória-győztes lett “Az egyetlen Föld” kategóriában, a Hold előtt elhúzó lökhajtásos repülőgépet ábrázoló képével. Külön dicséretet érdemelt, és helyet kapott a legjobb fotók között Somogyi Márk, Násfay Béla és Haarberg Orsolya egy-egy alkotása is.

A Természettudományi Múzeumban kísérő kiállításként, a versenyen sikerrel szerepelt magyar természetfotósok legszebb munkái is megtekinthetők október 26-ig.