Helyi közélet

2011.10.21. 09:40

Egymásra mutogatás a miskolci közgyűlésen

Miskolc - Miskolc elmúlt egy esztendejét is mérlegre tették az önkormányzati ülésen.

Miskolc - Miskolc elmúlt egy esztendejét is mérlegre tették az önkormányzati ülésen.Az ideiglenesen a Petőfi utcai tanácskozóterembe költözött miskolci közgyűlés tegnapi ülésén a napirendi felszólalások a választások óta eltelt esztendőt értékelték. Dr. Kriza Ákos polgármester kezdte a felszólalást, mondván: mint a városi közvagyon őrzője, számot kell adnia eddigi munkájáról. „Nem beszélhetünk jelenről és jövőről, ha nem beszélünk az örökségről. Eladósodott várost kaptunk, az első hónapok azzal teltek, hogy Miskolc működését biztosítani tudjuk. Olyan problémák voltak, mint például az, hogy az iskolákban, óvodákban meleg legyen a radiátor, a buszok el tudjanak indulni. Ugyanis közel 2 milliárd forintos kifizetetlen számlát hagyott ránk az előző városvezetés. Pénzügyi vészhelyzet volt” – foglalta össze. Hangsúlyozta: a rossz döntések felelőseit már az ügyészség keresi. Az új városvezetést gúzsba kötötték a kötelezettségvállalások, például a Zöld Nyíl anomáliái, a Búza téri piac. „Takarékos, de mégis tervszerű konszolidációra volt szükség, köszönet, akik emiatt áldozatot vállaltak” – tette hozzá. – Egy év alatt Miskolc elmozdult a holtpontról, és ez már alapja lehet a 2012-es év tervezésének.

Dr. Kiss János, a Fidesz frakcióvezetője arra tért ki, hogy nem illik egymást az alapján minősíteni, hogy ki hol született. Utalt ezzel arra, hogy Káli Sándor volt szocialista polgármester blogbejegyzésében idegennek nevezte a mostani polgármestert. Így folytatta: Káli Sándor 2010-ben elvesztette a választásokat, ami nem baj és számára sem kellene, hogy szégyen legyen. De az a magatartás, amit folytat, olyan erkölcsi problémákat vet fel, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül.” „Káli Sándor a stílusával a demokratikus minimumot sem üti meg” – fogalmazott. Szerinte nem tudja kritikával illetni a mostani városvezetést, ezért annak születési helyét kritizálja - tette hozzá.

Dr. Kovács László KDNP-s önkormányzati képviselő szerinte a szocialisták nem tudják kiheverni a tavalyi vereséget, itt Miskolcon sem képesek arra, hogy kiheverjék. Kiemelte, hogy a miskolci szocialisták próbálták elhitetni, hogy a Földes Ferenc Gimnázium névváltoztatását a polgármester már eldöntötte. Ezzel szemben, dr. Kriza Ákos felelős polgármesterként viselkedett, és minden érdekelttel találkozott ezzel az üggyel kapcsolatban és tárgyalt velük.

Munkahelyek, befektetők

Dr. Simon Gábor, a szocialista frakcióvezető azzal kezdte, hogy a Fidesz frakcióvezetője, dr. Kiss János napirend előtti felszólalásában csupán egyetlen jelentős ügyet tudott megemlíteni a város kapcsán: Káli Sándor blogját. Mint mondta: ez inkább egy újabb reklám a volt polgármester írásainak. A szocialista frakcióvezető is értékelte a városvezetés elmúlt egy évét. Szerinte a választási ígéretek megvalósítását el sem kezdték. „Dr. Kriza Ákos a munkahelyteremtés polgármestereként egyetlen új munkahelyet sem hozott létre, sőt ezerrel több munkanélküli van, mint egy éve – emelte ki, majd hozzátette: Az is elhangzott a kampányban, hogy Miskolc határában 30 cég ugrásra készen áll, de ezek nem értek be a város határától hozzánk.”

„Mi a legfontosabb városi ügyeknek azt gondoljuk, hogy a városvezetés védje meg a miskolci iskolákat, nem szabad hagyni ugyanis, hogy elrabolják a város vagyonát – hangsúylozta. A frakcióvezető fontos teendőket is felsorolt: folytatni kell az energiahatékonysági programot, köztük a panelprogramot, vissza kell adni a zárolt 2 milliárdot, el kell indítani a belváros fejlesztésének második ütemét.

„Miskolcnak 2014 év elejére kész tervekkel kell készülnie, mert akkor indul a második uniós program. Ezen tervek elkészítésében a szocialisták továbbra is partnerek, de a városvezetés nem fogadja el ezt a partnerséget” – tette hozzá.

Új aljegyzője van a városnak

A napirend előtti felszólalásokat követően zárt ülésen döntöttek a képviselők arról, hogy a Miskolci Nemzeti Színház élére önkormányzati biztos neveznek ki (erről másik cikkünkben részletesen beszámolunk), illetve dr. Szabó Zoltánt választották meg Miskolc új aljegyzőjének. A közgyűlés tárgyalt továbbá az önkormányzat vagyonrendeletének módosításáról. Ennek lényege, hogy a vagyonrendelet eddig is tartalmazott előírásokat arra vonatkozóan, hogy az önkormányzat milyen szervezetek számára, milyen célból engedheti át vagyonát ingyenesen, vagy kedvezményesen. A módosítás a jogosultak körét annyiban bővíti, hogy figyelemmel az egyházakról szóló jogszabály módosítására, beemeli az egyházak mellé a kedvezményezetti körbe az egyházi alapítású, valamint egyházakhoz kötődő közhasznú tevékenységet ellátó szervezeteket is.

Dr. Simon Gábor, az MSZP frakcióvezetője azt firtatta, hogy miért szükséges a vagyonrendeletbe beemelni a kormányhivatalt, mint kedvezményezettet. Utalt arra is, hogy korábban szóba került, hogy az állam át akarja venni az iskolákat. Mint mondta: a korábbi testületi ülésen a polgármester azt hangsúlyozta, nem szeretnék átadni a városi intézményeket az államnak, ezzel az ellenzék is egyetért. A frakcióvezető ezért reményét fejezte ki, hogy a kormányhivatal beemelése a vagyonrendeletbe, nem az iskolaátadásokat készíti elő.

Kinek használ az áremelés?

Nem egyeztek az álláspontok a közterületek használatáról szóló rendelet módosításában sem. Dr. Kiss János fideszes frakcióvezető szerint ez nagyobb ellenőrzési jogot biztosít a városnak, olyan esetekre, mikor valaki bérli a közterületet. Utalt itt arra, hogy korábban egy-egy rendezvény után koszosan, olajosan, megrongálva kapta vissza a területet a város. Azt is hangsúlyozta, vannak olyan díjak amelyek emelkednek, de a rendelet biztosítja azt a lehetőséget, hogy a város szempontjából fontos rendezvényekre díjkedvezményt adjon. Dr. Mokrai Mihály szocialista képviselő visszautalt a tavaly decemberi közgyűlésre, mint mondta: akkor szocialista mételynek nevezték az áremelést. Miközben ez a rendelet nagyon nagy áremelésről szól – hangsúlyozta. A szocialista Varga Gergő szerint a rendelet hatására az összes avasi őstermelői piac megszűnhet.

Visszalépést emlegettek

A szervezeti és működési szabályzat módistíási terve már jó előre borzolta a kedélyeket, ugyanis tartalmazza azt is, hogy eltörölik a napirend előtti hozzászólásokat. Az hivatalos indoklás a következő: „A módosítást követően a napirendek tárgyalása hamarabb elkezdődhet, a napirenden kívüli témákban pedig a napirend után van lehetőség felszólalni.” Ugyancsak a közgyűlési ülések elhúzódására hivatkozva javasolják a vita szabályainak módosítását is. Azaz: lehetőséget adnak a vita beszüntetésére. A miskolci testület márciusban már módosította az SZMSZ-t, akkor kikerült belőle az interpelláció lehetősége.

A módosítás vitáját Szegedi Márton, a Jobbik frakcióvezetője kezdte mondván: „Húsz év szünet után Miskolcra újra beköszönt a diktatúra. Ez a módosítás a miskolci demokrácia temetése, ezzel a miskolci népképviselet szűnik meg.” Dr. Simon Gábor szocialista frakcióvezető – többek között – azt hangsúlyoza: ez a módosítás azt jelenti, hogy az ellenzék lehetőségeit korlátozzák, nem azt, hogy elhúzódnak az ülések. Mint mondta, a leghatározottabban tiltakoznak az ellen, ami az elmúlt egy évben Miskolcon történt. „Azt hiszik, ha nem lesz 10 perces felszólalás, akkor a miskolciak nem fogják tudni, látni, mi történik ebben a városban?” – kérdezte. „Ez a város 20 éves gyakorlatának semmibe nézése” – fogalmazott.

Dr. Tompa Sándor (MSZP) szocialista képviselő két sajátos módosító indítványt nyújtott be a napirendhez, az egyik azt próbálja bemutatni, hogy mit szeretne a városvezetés elérni: a közgyűlés elnöke jelölje ki, ki szólhat hozzá, vagy a testületi ülések között is alkothasson rendeletet a polgármester. „Vagy éppen, ha a képviselők nem úgy viselkednek, ahogy a polgármester szeretné, ezért fogadják el, a testületi ülés rendjére a közterület-felügyelő vigyázzon” – tette hozzá. „Megpróbáltam az önök gondolatvilágát visszatükrözni ezekben a módosítókban, de mi nem így gondolkodunk. Ezért arra kérem a képviselőket, ne fogadják el a módosító indítványt, de az előterjesztést sem.”

Gazdikné Pankucsi Katalin (Fidesz) szerint nem kampányt kell folytatni a közgyűlésben, hanem érdemi dolgokkal foglalkozni. „Tiszteljük meg ezzel a miskolciakat” – fogalmazott.

Egyetértenek Tapolca fejlesztésével, de...

Miskolctapolca fejlesztésével kapcsolatban az előkészítési munkákra az önkormányzat 75 millió, illetve 10 millió forintot elkülönítését kezdeményezte. Dr. Tompa Sándor (MSZP) azt mondta: támogatják a városrész fejlesztését, de jó lenne megismerni az új városvezetés terveit is, egy tapolcai koncepció elkészítését. Dr. Nehéz Károly (Fidesz) elmondta: „A mi tervünk a kezdeti fázisában van, és próbáltuk úgy megfogalmazni, hogy ne kövessük el azokat a hibákat, amelyet korábban. Beszélt arról is, hogy paradigmaváltás is van, mert városi nagyberuházásként szeretnék a fejlesztést, nem a magántőke bevonásával. Dr. Simon Gábor (MSZP) a polgármester lapunknak adott nyilatkozatát olvasta fe, amiben 2013-ra ígért strandot Tapolcára a városvezető. Simon Gábor szerint, ha ez elkészül, együtt megehetik a nyakkendőjüket.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető szégyenletesnek nevezte, hogy ha a miskolciak strandolni akarnak, akkor más városba kell mennie, mert 2005-ben bezárt a strand. Mint mondta: a szocialisták több tanulmányt is készítettek, az asztalfióknak, így majd 60 milliót tettek asztalfiókokba, mert nem valósult meg ezekből semmi. Elmondta: a tapolcaiak most optimisták, bíznak benne, hogy valami fog történni. Olyan pályázat készülhet, amely ténylegesen megvalósulhat - fogalmazott.

ÉM


MSZP: Elégették az szmsz-t

A testületi ülést megelőzően dr. Mokrai Mihály és dr. Tompa Sándor szocialista önkormányzati képviselők a közgyűlésnek helyet adó épület előtt az utcán elégették a még érvényben lévő szervezeti és működési szabályzatot (szmsz). A hamut egy „Demokrácia 2011” feliratú urnába tették, melyet később, az ülésen átadtak dr. Kriza Ákos polgármesternek. A fura demonstráció oka elmondásuk szerint az volt, hogy a közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt a szervezeti és működési szabályzat olan irányú módosítása, hogy a jövőben megszünne a tetsületi üléseken a napirend előtti hozzászólások lehetősége. A szocialista képviselők úgy értékelték, hogy jogaik ilyetén korlátozása a miskolci demokrácia megszűnését is jelenti.


Miskolc – Októberi ülését tartotta a miskolci közgyűlés csütörtökön. Helyszíni tudósításunkat egész nap nyomon követhették!

Miskolc - "A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója Halasi Imre." - kezdte közleményét dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

Miskolc - Dr. Szabó Zoltán Miskolc új aljegyzője Miskolcon született és Miskolcon él családjával.

Miskolc - A direktor szerint nem biztos, hogy kell a biztos...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában