A világ legjobb hokisai a Főnixben!

A svéd jégkorongválogatott
A svéd jégkorongválogatott
Debrecen- Sporttörténelmi fellépésnek lehetnek szemtanúi pénteken 18 órától a Főnix Csarnokban a hajdúsági sportbarátok: a magyar jégkorong-válogatott  az olimpiai- és világbajnoki svédekkel játszik.

Jelenleg a világ legnagyobb hokihatalmának számító skandinávok a megalakulásának 80. évfordulóját ünneplő Magyar Jégkorong-szövetség felkérése teszik tiszteletüket Magyarországon, és vívnak két mérkőzést a magyar válogatottal, először Budapesten (csütörtöki este), másodszor pedig – pénteken este hat órától – Debrecenben.

Az ellenfélről

Az északiaknak nyolc világbajnoki (1953, 1957, 1962, 1987, 1991, 1992, 1998, 2006) és két olimpiai bajnoki cím (1994, 2006) van a tarsolyukban. A svéd hoki a legnagyobb sikerét 2006-ban érte el, amikor olimpiát és világbajnokságot is nyert a válogatott, és a sportág történetében ez bravúr még a legendás szovjet csapatnak vagy az őshazának számító Kanada együttesének sem sikerült soha.
A svédek ugyan nem hozzák Debrecenbe a tenegerentúli profi bajnokságban szereplő játékosaikat, de így is bombaerős gárdával lépnek jégre a Főnix csarnokban.


A Magyarországra érkezettek közül hatan játszottak az NHL-ben, és öt fiatal játékjogát már lefoglalta valamelyik amerikai klub.

Ahogy Bengt-Ake Gustafsson szövetségi kapitány a budapesti sajtótájékoztatón megjegyezte: ebből a gárdából tízen is jó eséllyel pályáznak arra, hogy ott legyenek a májusi moszkvai világbajnokságon címvédőként pályára lépő válogatottban. Keretének egyik legjobbja a még csak 19 esztendős Nicklas Bäckström, akinek a játékjogát a 2006-os NHL-drafton az első kör negyedik helyén foglalta le a Washington Capitals. A center az év újonca volt a svéd elitligában, és már szerepet kapott a tavaly májusban, Rigában vb-győztes felnőtt válogatottban is.


Győzelem Svédország ellen!
Fantasztikus a magyar hokiválogatott, mely hosszabbítás után 2-1-re legyőzte az olimpiai- és világbajnoki címvédő svéd együttest csütörtökön este a Papp László Sportarénában

A hátvédsorban Dick Tärnström a legnagyobb név: a jelenleg a svájci HC Luganóban szereplő 32 esztendős svéd kilenc hónappal ezelőtt még a Stanley Kupa fináléjában játszott az Edmonton Oilers színeiben, de előtte három évig a Pittsburgh Penguins hokisa volt. Ezalatt folyamatosan a Pingvinek legjobbjai közé tartozott. A 2003-2004-es idényben 16 góljával és 36 gólpasszával védő létére az egész csapat legeredményesebb hokisa lett! 2004-ben emellett a csehországi világbajnokság legjobb hátvédjének is választották.

NHL-rutin

Tärnström mellett rendelkeznek még jónéhányan NHL-rutinnal a svéd csapatból: Rickard Wallin a Minnesota Wildban, Jonathan Hedström az Anaheim Mighty Ducksban, Jimmie Ölvestad a Tampa Bay Lightningban, Fredrik Brembergn pedig az Edmonton Oilersben terelgette a korongot az esti fellépők közül. Érdekesség, hogy Bäckström mellett a védő Daniel Fernholmot (Pittsburgh Penguins) és Sanny Lindströmöt (Colorado Avalanche), illetve a csatár Magnus Kahnberget (Carolina Hurricanes) és Johan Andressont (Chicago Blackhawks) draftolták még az észak-amerikai elitbajnokság játékosbörzéjén, és este a Főnixben megbizonyosodhatunk róla, hogy nem véletlenül.

Hajrá, magyarok!

A magyarokat azonban nem kell félteni, mert válogatottunk már sokszor bizonyította, hogy ott toporog a világ élmezőnyének közelében. Bebocsájtást oda akkor kaphat, ha a Divízió I-es világbajnokság küzdelmeit megnyeri. A tornát, melyen a házigazda Szlovénia, Románia, Japán, Litrvánia és Nagy-Britannia lesz az ellenfél, április 15-21. között rendezik meg Ljubljanában.
A közönség a mérkőzés szüneteiben sem unatkozik majd: az elsőben ünnepélyes éremátadást tartanak – a Debreceni HK OB II-es bajnokcsapatának tagjai kapják meg a jogos jussukat –, a másodikban pedig az országos bajnokságban remekül teljesítő sportiskolás műkorcsolyázók lépnek jégre.

Kapcsolódó anyagok:

  • Köszönjük, itt vagyunk!