A világ legidősebb színésze csak hírből ismeri a lámpalázat

Johannes Heesters a világ legidősebb, ma is aktív énekes színésze nyolc évtizedes színházi és filmes karrierrel büszkélkedhet. A Berlinnel szomszédos babelsbergi filmstúdióban “komoly” riválist kapott az ősztől ott forgató amerikai sztár, Brad Pitt. Októberben avatták fel ugyanis a filmpark legújabb csarnokát, és ebből az alkalomból a 105 éves Heesters előadott néhány dalt repertoárjából.

A holland származású, már a náci időkben is Németországban dolgozó operettcsillag láthatóan meghatódott, hogy visszatérhetett 30-as és 40-es évekbeli sikerei helyszínére. A karácsony küszöbén 105. születésnapját ünneplő Heesters, mint a világ legidősebb aktív színésze büszke rá, hogy akárcsak fiatalon, ma sem lámpalázas. “Nem vagyok ideges a fellépések előtt. Ha feszült lennék, akkor nem tudnék rendesen dolgozni. A szövegek még az eszembe jutnak” – idézte kedden az RBB berlin-brandenburgi regionális rádióállomás Johannes Heesterst.

A még 2008-ban is havonta többször színpadi szereplést vállaló művész általános egészségi állapota irigylésre méltóan jó, igaz már csak ülve játszik, énekel. Az orvosokat leginkább az aggasztja, hogy az örökifjú Heesters már szinte teljesen megvakult.

Johannes Heestersnek a kamerák előtt és a táncszínházakban számos magyar partnere is volt: az 1958-as fergeteges nyugatnémet mozisikerben, a Szabad a színpad Marikának című produkcióban Rökk Marika és Heesters kettőse nyűgözte le a publikumot. A Víg özvegyben a 60-as években Házy Erzsébettel lopta be magát a bécsi közönség szívébe a jóképű bonviván. A 70-es évektől a televízió is felfedezte magának az 1903-as születésű sztárt.