A vidéki mozik halálra vannak ítélve – az art mozik túlélhetik

Orosháza, Makó, Ajka, Vác, Baja – csupán néhány település, ahol már bezárt a mozi, pedig lenne kiút, hogy a hagyományos vidéki filmszínházak életben maradjanak – közölte a Független Hírügynökséggel Petróczy Sándor. A Mozisok Országos Szövetségének elnöke szerint ehhez a teljes mozis szakmának kellene összefognia.

A vidéki mozik haldoklása nem a multiplexek 2000-es betörésével indult, mondta el érdeklődésünkre Petróczy Sándor. 1960-ban 4558 mozi üzemelt országosan, 2006-ban pedig ez a szám már csak 416. Míg 1990-ben csaknem 36 millióan jártak moziba, 2006-ban már csak 11 és fél millió néző látogatta a filmszínházakat. Petróczy Sándor szerint a hagyományos mozi lassú haldoklás a ’90-es években kezdődött.

A települési önkormányzatok kötelező nyűgnek tartották a filmszínházak fenntartását, így nem költöttek a műszaki fejlesztésekre. Amikor pedig berobbantak a multiplexek, a nézők átpártoltak. Érdekesség ugyanakkor, hogy míg Nyugat-Európában nőtt a nézőszám a multiplexek megjelenésével, addig nálunk csökkent. A Mozisok Országos Szövetségének elnöke ennek okát abban látja, hogy a potenciális nézőknek se pénzük, se autójuk, se szabadidejük nem volt, hogy 30-40 kilométerre elutazzanak lakóhelyüktől.

A vidéki mozik a két említett okból az elmúlt években sorban csuknak be. Orosházán például kínai boltot találni a régi filmszínház épületében. Ritka kivételtől eltekintve, csak az art moziként működő hagyományos mozik tudják túlélni – hangsúlyozta Petróczy Sándor. A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatási rendszerében 2003-és 2006 között 32 vidéki és 13 budapesti art mozi részesült összesen 975 milliós műszaki fejlesztési támogatásban. Ezt idén már nem kapják, de a túléléshez szükséges működési támogatásban, melynek negyedévenként minimuma 500 ezer forint, maximuma 1 millió forint, ebben az évben is részesülnek az art mozik.

Van pozitív példa is. A hagyományos vidéki filmszínházak közül a Szegedi Belvárosi mozi áll a legjobb helyen. Ott ugyanis időben felismerték a műszaki fejlesztés szükségességét, és még a multiplex térhódítása előtt elkészültek a felújítással. A Tisza-parti városhoz hasonlóan, Debrecenben is megőrizték a hagyományos mozit.

Petróczy Sándor szerint a vidéki moziknak 3 lábon kellene állniuk, ami a jegybevételből, az önkormányzati és állami támogatásból áll össze. Ezért van, hogy a vidéki mozik halálra vannak ítélve, ugyanis se néző, se elegendő támogatás nincs. A multiplexek mellett, az internet és a kalóz DVD-k is jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy elfogytak a nézők az elmúlt csaknem húsz évben a mozikból.

Kérdésünkre, hogy van-e kiút, a Mozisok Országos Szövetségének elnöke elmondta: A teljes mozis szakmának kellene ahhoz összefognia, hogy a vidéki filmszínházak életben maradjanak, az érdekellentétek miatt azonban a széthúzás jeleit látni.