A vetés és másodvetés is adhat még munkát

Indulhat a vetőgép
Indulhat a vetőgép - © Fotó: ÉM-Archívum
Borsod-Abaúj-Zemplén – Több dolgunk is akad most a szép és bőséges termés érdekében.

Júniusban is van tennivaló a kiskertekben szép számmal. Bár ezek nagy része mindenki számára ismert lehet, talán nem árt kicsit átnézni, miről is nem szabad lemaradni, ha szép és jól termő kertet szeretnénk.

Karózás, kacsolás

Bár a legtöbb kertészkedő már minden palántát és szabadföldi vetésű magot elültetett, még egyáltalán nem késő ültetni, erre a legtöbb növénynél szinte egész nyáron van lehetőségünk. Mostanra az is látszik, hogy a vetésekből – főleg a koraiaknál – mennyi kelt ki, így lehet másodvetni ott, ahol nem sikerült jól elsőre. Ami pedig kikerül a földből, annak a helyére máris újravethetünk.

A palántákat folyamatosan figyelni kell, mert ebben az időben gyorsan nőnek, és, – amennyiben szükséges – karózni, és hónaljazni kell, vagyis az alulról előtörő hajtásokat leszedni. Az uborkának, babnak, borsónak megfelelő felület kell, amin elkezdhet futni, az uborkára pedig külön is figyelni kell, ugyanis nem kapaszkodik fel magától, kell neki egy kis segítség.

A gyümölcsösökben a változékony tavasz és nyárelő időjárása miatt még mindig nagy harcot kell folytatni a kórokozókkal, a monília és a peronoszpóra mellett a tafrina és a levéltetű, illetve a különböző gombás betegségek is több hullámban támadnak. A levéltetűre és levélbolhára különösen sok helyen panaszkodnak. A beteg részeket el kell távolítani és még gyümölcsérés előtt permetezni, ha elkerülhetetlen.

Ha a hőmérséklet 25 fok fölött van, ne használjunk növényvédő szereket, mert egyrészt túl gyorsan elpárolog a kijuttatott permet, – anélkül, hogy a hatását ki tudná fejteni – másrészt perzselést okozhat. Csak estefelé permetezzünk, mikor már csökken a hőmérséklet.

Érdemes ritkítani

Itt az ideje a gyümölcsök ritkításának, hogy nagyok és egészségesek legyenek, illetve a hajtásválogatásnak, vagy éppen a metszésnek, ha már leterem a málna, ribizli. A gyümölcsök ritkításával megóvjuk a fát a túlterheléstől, és az sem mellékes, hogy szép, nagy gyümölcsöket terem, vagy aprókat. Az őszibarackkal kezdjük, majd az almát és a körtét válogassuk át. Óvatosan dolgozzunk, ne sértsük meg a fent hagyott gyümölcsöket! A gyümölcsritkítás mellett szóljon az a tény, hogy a túl sok gyümölcs kinevelésével annyira megterheljük a fát, hogy a következő évben alig hoz majd termést. Ha a ritkítás ellenére is meghajlanak az ágak a gyümölcs súlyától, feltétlen támasszuk alá, mert még a gyenge légmozgástól is letörhetnek az ágak.

Júniusban is ültethetünk

Még nem késő egynyári növényeket sem ültetni júniusban. Arra pedig már korábban felhívtuk a figyelmet: a konténeres és cserepes évelő növényeket egész évben lehet ültetni, így a virágoskertet még szépíthetjük.

Horváth Imre