A veszély nem nagyobb, mint korábban

Miközben a kereskedők tájékoztatása szerint kevesebb baromfihús fogy és túlzó téveszmék terjednek madárinfluenza tekintetében, a veszély nem nagyobb, mint volt tavaly vagy tavalyelőtt.

Korlátozó intézkedés

A romániai vadmadártetemek és háztáji gazdaságok baromfipusztulásai miatt korlátozást vezetett be hazánk, így a szomszéd országból nem fogadunk baromfit és baromfiterméket. Ezzel párhuzamosan megszigorítottuk a hatósági ellenőrzéseket, így a korábbi vizsgálatok mellett kiemelten nézzük a származási helyet az említett kör esetében. A baromfitelepeket – ahogyan eddig is – vizsgáljuk, ugyanakkor látni kell, hogy a legtöbb baromfitelep zárttartású (megyénkben például mindegyik), így kisebb az esély, hogy a vándorlómadarak terjesztette madárinfluenza megjelenjen ezekben. Ez a szabadtartás esetén veszélyesebb, így hazánkban a Hortobágyon, ahol a vadludak is leszállnak – hangsúlyozta dr. Gönczi Károly, a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-higiéniai ellenőrző állomás igazgatója.

Elvi lehetőség

Hozzáfűzte: elvi lehetőség, hogy a zárttartású telepekre is eljusson a madárinfluenza, ha fertőzött telepről érkezne takarmány, vagy baromfi.

A lehetőségeket boncolgatva kérdésünkre tudatta azt is, ha egy baromfiállományban megtalálják a vírust, az egészet likvidálják. Ez azonnal kiderülne a telepeken dolgozó állatorvosok révén, akik vélhetően fokozottabban vizsgálják az állományt. Gyanú esetén azonnali forgalmi korlátozás történik a laboreredmény 1-2 napos elkészültéig. Majd az eredmény szerint intézkednek.

Az igazgató szerint pánikra nincs ok, a vírus állatjárvány – szögezte le –, aminek mutációja esetén alakulhat ki emberről emberre terjedő változat, ám jelenleg erről nincs szó.

Ami tenni lehet

Koncz György, a Szentistváni Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke azt emelte ki: ha terjed a madárinfluenza, akkor mi sem leszünk kivételek. Ez ellen egyénileg annyit tehetnek, hogy fokozottabban betartják az állattartás követelményeit. Így szigorúbb a helyi állatorvosi vizsgálat, a telepen való közlekedésben óvatosabbak és természetesen alapkövetelmény a fertőtlenítés, valamint szem előtt tartják, hogy minél kevesebben kerüljenek kontaktusba az állatokkal, vagyis csak azok tartózkodjanak a baromfitelepen, akiknek feltétlenül szükséges.

Mit tehetnek a baromfitartók?

Kíváncsiak voltunk, miként látják a helyzetet a baromfitartók, így az ország egyik legnagyobb baromfitartó telepeként ismert Szerencsi Mezőgazdasági Rt. vezérigazgatóját kérdeztük.

Zárt tartásban neveljük a baromfikat, ami jelentős védelmet ad, illetve szigorúan betartjuk a szabályokat, így azok tartózkodnak a baromfiak közelében, akiknek feltétlenül kell, illetve a be- és kilépésnél kötelező fertőtlenítésen esnek át a kollegák, továbbá  a saját állatorvosunk rendszeres ellenőrzéseket tart – hangsúlyozta dr. Osvay György, aki úgy gondolja, ez a legtöbb, ami megtehető, s ez elég is ahhoz, hogy a vándormadarak terjesztette vírus ne jusson a telepre.

  • Madárútvonalak: nincs átjárás
  •  

    OK