A veseelégtelenség évente 12 millió halálesetben játszik szerepet

Magyarországon 800 ezer – egymillió ember küzd a valamilyen vese problémával. Ez a szám világviszonylatban 500 millió beteg. A veseelégtelenség világszerte 12 millió halálesetben játszik szerepet évente és 1,5 millió embert csak a dialízis tart életben. Ráadásul az előrejelzések szerint ez utóbbi szám egy évtized alatt megduplázódhat. Ezekre a veszélyekre és a megelőzés módjára hívják fel a figyelmet a vesebetegek szervezetei a csütöröki Nemzetközi Vese Világnapon.

Egészségügyi és anyagi katasztrófához vezethet, ha nem változnak a jelenlegi tendenciák – áll a vesebetegségekben érintett szakmai és civil szervezetek közös közleményében. Az egyre növekvő számú vesebeteg dialízise és veseátültetése ugyanis a számítások szerint 10 év múlva világszinten elérheti az 1 billió dollárt (200 ezer milliárd forintot). Ez szétfeszítheti a fejlett országok egészségügyi költségvetését, a szegényebbek pedig egyszerűen nem tudják majd finanszírozni.

A szervezetek szerint van megoldás: a vizeletvizsgálat során, Magyarországon is rutinszerűen elvégzett egyszerű és olcsó laborvizsgálattal időben észrevehető a gond. A veseműködés legjobb általános jelzője (az ún. GFR érték) a tervek szerint automatikusan megjelenik majd minden labor leleten, így lehetőség nyílik az orvosok számára, hogy időben felismerjék az amúgy sokáig tünetmentes veserendellenességet.

A veseelégtelenség két fő kiváltó oka: a magasvérnyomás betegség és a cukorbetegség. A veserendellenességek visszafelé is hatnak: akinél ilyen eltérést találnak, annál több mint tízszeresére ugrik az esélye az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozásnak – áll a közleményben.