Október 6. – A vértanúk alig kapnak utcanevet Zemplénben

Akt.:
Zemplén – Arra voltunk kíváncsiak, az utókor mennyire emlékezik meg az aradi vértanúkról olyan módon például, hogy róluk neveznek el utcákat. Zemplénben néztünk körül, és az eredmény nem volt túl bőséges.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei közül Kossuth Lajos, Petőfi Sándor nevét szinte minden kisebb és nagyobb településen őrzik az utcák, de Táncsics, Bem József és helyenként még Gábor Áron nevével is találkozhatunk utcanévtáblákon.

Az aradi vértanúk nevével már nem bánt ilyen hálásan az utókor. Sárospatakon találtunk egy Damjanich János utcával. Monokon, Kossuth szülőhelyén szintén található egy Damjanich utca.

Alsó-Zemplénben Mezőzombor őrzi a vértanúk emlékét, mert Kossuth és Damjanich mellett még a szintén 1849. október 6-án Budapesten kivégzett Batthyány Lajos nevét is őrzi egy utca. Mádon szintén találtunk egy Batthyány utcát és egy Vécsei utcát is, utóbbiról Tatárka József polgármester nem tudta egyértelműen megmondani, Vécsey Károlyról nevezték-e el.

Sátoraljaújhelyen található egy Aradi vértanúk útja, majd a Hegyközben egy vértanúról sem neveztek el utcát, a Bodrogközben is csak Nagyrozvágyon találtunk egy Lázár Vilmos utcát. Érdekes, hogy a tizenötödik aradi vértanúként emlegetett Kazinczy Lajosról – akit 1849. október 25-én szintén Aradon végeztek ki –, a széphalmi Kazinczy Ferenc fiáról sem neveztek el utcát Zemplénben.

– Az utóbbi években csak egyszer találkoztunk olyan igénnyel, hogy valaki egy utcanevet meg szeretett volna változtatni Sárospatakon – mondta Aros János, Sárospatak polgármestere. – Alig járt volna költséggel, a lakók nem mentek bele, akiknek hatalmas adminisztrációval járt volna egy ilyen változtatás.

– Sajnálom, hogy sem 1945 előtt, sem azt követően sem vetődött fel senkiben, hogy aradi vértanúról nevezzen el utcát Sátoraljaújhelyen – válaszolta kérdésünkre Szamosvölgyi Péter, a város polgármestere. – Pedig Kazinczy Lajos igazán megérdemelné, hiszen innen származott.

Karcsán több utca is őrzi még az elmúlt rendszerben nagyra tartott személyek emlékét. Dakos János polgármester elmondta, szerettek volna utcaneveket változtatni akár az aradi vértanúkéra is, de a lakosok nem akarták az ezzel járó adminisztrációt vállalni, ezért letettünk róla.

ÉM-BG