A versenyképességről tárgyalnak az EU tagállamok kormányfői csütörtökön

Informális EU-csúcs lesz csütörtökön Brüsszelben, amelyen a tagállamok kormányfői vesznek részt.

Elsősorban az EU versenyképességének javításáról, a klímaváltozásról és a haiti földrengéssel kapcsolatos segítségnyújtásról lesz szó – mondta szerdán Balázs Péter külügyminiszter.


Az Európai Tanács tavaly novemberben megválasztott elnöke, Herman Van Rompuy első alkalommal hívta találkozóra a tagállamok miniszterelnökeit. Bajnai Gordon szerdán, zárt ülésen tájékoztatta az Országgyűlés elnökét, alelnökeit, a parlamenti frakciók és a szakbizottságok vezetőit az egyes ügyekben képviselt magyar álláspontról. A külügyminiszter tájékoztatása szerint a kormányfő vita nélkül kapott teljes felhatalmazást a csütörtöki egyeztetésre.

A brüsszeli csúcson egyebek mellett az EU 2020-ig érvényes stratégiájáról lesz szó, amelynek célja, hogy a következő évtized végére Európa legyen a világ legversenyképesebb régiója. A tagállamok kormányfői a koppenhágai klímacsúcs eredményeiről is egyeztetnek. Az EU tavaly decemberben azt vállalta, hogy a tagállamok 2020-ig 30 százalékkal csökkentik károsanyag-kibocsátásukat. A csütörtöki csúcson arról döntenek, hogy az EU miképp vehetné rá a világ más ipari országait a hasonló mértékű önkorlátozásra. A csúcson a haiti földrengés áldozatainak megsegítése is szóba kerül majd.

A csütörtöki csúcson, ahol a tagállamok kormányfői kötetlen formában tárgyalnak, találkozhat egymással a magyar és a szlovák kormányfő is. Hivatalos tárgyalásról azonban nem beszélt a magyar diplomácia vezetője.