A versenyképesség büdzséje az idei

Illusztráció
Illusztráció
Miskolc – Idei költségvetését 47,3 milliárdos mérlegfőösszeggel fogadta el a közgyűlés.

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése pénteki ülésén a város idei költségvetése mellett – amelyre egyébként a jelenlévő 25 képviselő közül 20-an igennel szavaztak 5 tartózkodás mellett – az előző napi budapesti bejelentés volt a legfőbb témája, amely szerint a német Lufthansa vállalatcsoport repülőgép-javítással és -fenntartással foglalkozó vállalata, a Lufthansa Technik AG 43 milliárd forintos befektetéssel szervizközpontot telepít Miskolcra.

Nagy fegyvertény

Napirend előtt dr. Kriza Ákos polgármester – más dolgok mellett – kiemelte, hogy a rendszerváltás óta 43 milliárd forintos beruházást egy összegben még egyetlen befektető sem hajtott végre a városban. Hangsúlyozta, hogy nem összeszerelő üzem idetelepítéséről van szó, magas hozzáadott értékű munkát fog végezni a szervizközpontban a 400 dolgozó.

„Hatalmas munka előzte meg a sikert mind Miskolc, mind a magyar kormány részéről” – emelte ki a polgármester. Hozzátette: „Miskolc ma már bármely globális vállalat igényeit ki tudja elégíteni, és ez a gazdasági siker záloga…”

Innovatív központ

Szélyes Domokos, a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési ingatlangazdálkodási beruházási és műszaki vezérigazgatója, aki csapatával oroszlánrészt vállalt a Lufthansával való tárgyalássorozatban, felszólalásában elmondta, hogy a német megavállalat három évvel ezelőtt kezdte el vizsgálni szervizbázisának lehetséges helyszíneit. Közel száz helyet néztek meg világszerte és jutottak el Miskolcra.

„Ez is jelzi, hogy a város világszinten versenyképessé vált a befektetők között. Prémium ipari parkokat hoztunk létre. Magas szinten tárgyalóképes a város gazdaságfejlesztő csapata. Az oktatási rendszer képes kielégíteni a befektetők képzett munkaerőigényét – sorolta. – Lényeges volt az is, hogy sikerült nagyon jó kapcsolatot kialakítani a kormányzati befektetésszervezőkkel. Fontos célunk, hogy Miskolc innovatív gazdasági központja legyen a határokon átnyúló régiónak.”

A repülőágazat Mercedese

A képviselők többsége méltatta hozzászólásában a nagyszabású beruházást. Soós Attila, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: „A BMW kapcsán volt némi csalódás bennünk, ami most elmúlt, mert a repülőágazat Mercedesét sikerült a Lufthansával Miskolcra hozni. Városunk nemzetközileg is elismert ipari központ lett. Sikerült elérni, hogy a városra, mint egyre erősebb, folyamatosan fejlődő gazdasági tényezőre tekintenek. További befektetők, vállalkozók fognak Miskolcra érkezni a jövőben is.”

Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője szerint „a Lufthansa mostani döntése hasonlít a Fazola-testvérek döntéséhez, amikor idehozták Miskolcra a vaskohászatot. Mindkét esetben jól mérték fel az adottságokat, lehetőségeket.”

Nagy Ákos (Fidesz) rátromfolt a polgármester kijelentésére, mely szerint a rendszerváltás óta a legnagyobb egyösszegű beruházásról van szó: „A Lufthansa minden idők legnagyobb miskolci beruházása…”

Történelmi rekord

Dr. Kiss János a városvezetés 2010 óta tartó következetes konszolidációs munkájával hozta összefüggésbe a mostani gazdasági sikereket. Elmondta, hogy 2002 és 2010 között keserves időszak volt, amelynek végén 36 milliárdos adósságállományt kellett konszolidálni. Az adóbevételek tavaly immár történelmi rekordot döntöttek, csak az iparűzési adó 11 milliárd közelében volt. Az adóbevételek ráadásul idén várhatóan növekedni fognak.

„Az idei költségvetés a versenyképesség költségvetése. 2010-ben minden mutatóban rosszul álltunk a versenyképességben. Kilenc év kitartó munkája révén ma már lényegesen jobban állunk, és közel vagyunk az igazi nemzetközi versenyképesség eléréséhez” – hangsúlyozta.

Szaniszló Bálint


Amit a költségvetés számai mutatnak

A miskolci költségvetés bevételében jelentős szerepet játszanak a helyi adóbevételek, amelyek 2010 óta folyamatosan és egyenletesen nőnek. A tavalyi végén minden korábbi szintet meghaladva Miskolc adóbevétele 15 milliárd forintnál is nagyobb volt.

Az elmúlt évek tendenciái alapot adnak arra, hogy az idei költségvetési terv készítésekor a 2018-as évinél magasabb bevétellel számoljon az önkormányzat. A tervek szerint az adóbevételek idén meghaladhatják a 16 milliárd forintot is.

A költségvetés összességében 47,3 milliárd forint forráslehetőséggel számol. Városüzemeltetési feladatokra mintegy 6,2 milliárd forint áll rendelkezésre, amely közel 1 milliárddal haladja meg a múlt évi előirányzatot. A klasszikus városüzemeltetésre a tavalyinál 208 millió forinttal magasabb összeget költhet a város. A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. részére mintegy 300 millió forint többletforrást biztosítanak, az MVK Zrt. részére pedig – az állami támogatással együtt – több mint 2,2 milliárd forint jut. Az oktatás működési feladataira az önkormányzat idén – a tervek szerint – 5,6 milliárd forintot fordít. A tavalyinál több pénz jut kulturális, közművelődési, művészeti és sporttal kapcsolatos kiadásokra: kulturális és idegenforgalmi feladatokra 4 milliárdot, a sporttal kapcsolatosakra 861 millió forintot terveztek.


Bihall Tamás
Miskolc - Pozitív hatással lesz Miskolc gazdasági életére a német vállalat érkezése. Szervesen illeszkedik az elmúlt években Miskolcra érkezett nagyvállalkozások sorába a Lufthansa Technik érkezése – jelentette ki az Északnak Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ...

Februárban is ülésezik a miskolci közgyűlés
Miskolc – A 29 közül 26 képviselő részvételével megkezdte munkáját Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének februári rendes ülése, amelynek egyik fő feladata a város 2019. évi költségvetésének elfogadása volt. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a februári testületi ülésről. 1...

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Philip Mende, a Lufthansa Technik alelnöke, Hubay György fideszes országgyűlési képviselő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b-j)
Budapest, Miskolc - A német Lufthansa vállalatcsoport repülőgépjavítással és -fenntartással foglalkozó vállalata, a Lufthansa Technik AG 43 milliárd forintos befektetéssel szervizközpontot telepít Miskolcra - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, a beruházás sa...