A végtelen utak hazájából

Tiszatelek – Amerikai autó. Sokakban ezeknek a szavaknak a hallatán a nagy, kocka formájú benzin temetők villanak fel. Ők el sem bírják képzelni, hogy az ott készült járművek sportosak is lehetnek.  video
 História [.pdf – 261KB]

Pedig igazi élmény autók is születtek már a tengeren túlon. A tiszatelekiKovács Gábornak egy Chevrolet Camaro-ja van, amely igazi kuriózum még, ezen a típuson belül is.

– Az én autóm egy Z 28-as Chevrolet Camaro Convertible Airline, amely nagyon ritka. Hazánkban, ha jól tudom három kabrió kivitelű Camaro rendelkezik rendszámmal, de ilyen Airline változat csak ez az egy. Sok kis apróságnak tűnő dologban különbözik a többitől.

Az egyik, a beceneve, mert a hozzá értők csak zsebesnek hívják, a spoilerek kialakítása miatt. Emellett, a futóműve is eltér a többitől, mert ezt gyárilag sportosabbra hangolták, emiatt alacsonyabban helyezkedik el az autó pár centiméterrel. Ez igen dekoratív megjelenést kölcsönöz a kocsinak, de a hazai utakon néhányszor leért már az alja.

Az autók iránti érdeklődésem már kissrác koromban megmutatkozott, s azóta is kedvelem a karakteres autókat. Eredetileg nem is amerikai vasat akartam venni, de egy ismerősöm kölcsön adta egy napra, és akkor mondhatni beleszerettem, és megvettem.

Sok munkát fektettem a Camaroba, de szerintem minden egyes forint megérte. A vásárlás után felújítottam a belteret, mert lelakott állapotban volt, de a motortér sem kerülhette el a megfiatalodást. A forma, a hang, a dinamizmus, amivel a V8-as motor mozgatja a közel másfél tonnás testet, nehezen lehet szavakkal leírni, ezt érezni és tapasztalni kell

 Teljesen más vezetni egy amerikai kocsit, mint a japánokat, vagy az európaiakat. Ahogy időm és lehetőségem lesz, tovább folytatom a felújítását, s meg sem állok addig, amíg a gyári állapotot el nem érem, ugyanis a kocsi szépsége és egyénisége így érvényesül igazán.

– Kiss-Takács Béla –