A vb-re harminc országból háromszázötvenen jönnek

Balról: Kiss Gábor, prof. dr. Kiss Ádám, dr. Deák Csaba, Bugár József
Balról: Kiss Gábor, prof. dr. Kiss Ádám, dr. Deák Csaba, Bugár József - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Miskolc és a Bükk ad otthont a 20. tájékozódási futó egyetemi világbajnokságnak.

Az esemény már az odaítélésének pillanatában „győzelmet” aratott, hiszen a magyar-miskolci pályázat kínai vetélytársat utasított maga mögé. A szervezőmunka immáron egy éve folyik, s a tegnapi, Miskolci Egyetemen tartott sajtótájékoztatón már imponáló számokat ismertettek a jelenlévő tisztségviselők: a vébére harminc-harmincöt ország háromszázötven részvevőjét várják, egy nemzet egyébként hat-hat férfi és női versenyzőt nevezhet. Az eseménnyel párhuzamosan a Hungária Kupát is régiónkban tartják, erre pedig további ezernégyszáz-ezerhatszáz szereplő érkezik, így térségünk minden kétséget kizáróan az idei esztendő egyik legnagyobb viadalának ad otthont. Szimbolikus jelentőségű, hogy a fővédnöki tisztet Áder János köztársasági elnök tölti be.

Miskolc fellegvár

Elhangzott, hogy a borsodi megyeszékhely ebben a műfajban szerzett referenciái nagyon erősek, és garanciát jelentenek a sikerre. Miskolci székhellyel rendeztek már felnőtt, junior és egyetemi világbajnokságot is. A campus hallgatói eddig nyolc egyetemi vébén vettek részt, és ezeken két ezüst és hat bronzérmet szereztek. A vb-vel kapcsolatban most látványos összefogás bontakozott ki: a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Miskolci Egyetem a közös rendező, a duót támogatja Miskolc önkormányzata és az országos szakszövetség, a szervezési feladatokat pedig a Miskolci EAFC koordinálja. Annak érdekében, hogy az egyhetes viadal körülményeivel mindenki elégedett legyen, több százan (sportvezetők, egyetemi hallgatók, önkéntesek) dolgoznak majd.

A helyszínekről

A vendégeket az Uni Hotelben helyezik el, és a versenyközpont is az egyetemváros területén lesz. A megnyitót a Szinva teraszon tartják, előtte azonban a sétálóutcán vonul fel a mezőny. Az egyes számoknak a Bükk és Miskolc belvárosa ad otthont, így egészen bizonyosan sok szurkolója lesz a világbajnokságnak. A helyieket is biztathatja a nagyérdemű, ugyanis a Miskolci Egyetemet várhatóan Tugyi Levente képviseli a vb-n, továbbá az ugyancsak miskolci, de Budapesten tanuló Zsigmond Vanda és Bertóti Regina is jó eséllyel pályázik a válogatottba kerülésre és az érmes helyek valamelyikére. Az indulók kiválasztása előtt hét verseny (közte a Bükkben tartott egyetemi-főiskolai országos bajnokság) eredményét veszik figyelembe, ez az időszak pedig július 3-án ér véget, utána hirdetnek majd csapatot.

– Kolodzey Tamás –


A világbajnokság programja

  • Július 28–30.: a résztvevők érkezése
  • Július 30.: megnyitóünnepség
  • Július 31.: sprint (Lillafüreden)
  • Augusztus 1.: hosszútáv (a Királyasztalon)
  • Augusztus 2.: sprint váltó (Miskolc belvárosa)
  • Augusztus 3.: középtáv (Jávorkúton)
  • Augusztus 4.: váltó (Jávorkúton) és záróceremónia
  • Augusztus 5.: a sportolók hazautazása

Ott voltak

A sajtótájékoztatót tartották: dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja, a szervező bizottság elnöke, prof. dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke, Kiss Gábor, Miskolc város alpolgármestere, Bugár József, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség elnöke, Rakaczki Zoltán, a világbajnokság szervező bizottságának ügyvezetője.Sporthírek


hirdetés


hirdet�s