A “vasas” fafaragó

A "vasas" fafaragó
A "vasas" fafaragó - © Fotó: Kerékgyártó Mihály
Ózd – Az ózdi Nagy Havas István az egykor volt Ózdi Kohászati Üzemek nyugalmazott művezető-gépésztechnikusa a fafaragás és a rajzolás megszállottja-szinte gyerekkorától napjainkig.

Miközben 2014. június 27-én a lakásán gyönyörködöm alkotásaiban, az jár a fejembe, hogy az itt látottaknak nem sok köze van a vasas szakmához. Ezt meg is jegyeztem Nagy Havas Istvánnak. Rögtön jön rá a válasz:

-Ez így igaz ! Annak idején 1958-ban a körülmények úgy hozták, hogy géplakatos ipari tanulónak vettek fel az iskolában. A szakma megszerzése után az Ózdi Kohászati Üzemekben helyezkedtem el. Tudomásul vettem, hogy ez van ezt kell szeretni. Ez nem jelentette azt,hogy lemondtam volna a fafaragásról, rajzolásról. Munka mellett megszereztem a technikusi oklevelet is.

A gyerekei, unokái viszik tovább ezt a tevékenységet?

Pisti fiam, aki hivatásos katona az utóbbi időben rászokott a fafaragásra. A lányom a rajzolást viszi tovább. A lány unokám, aki most fejezte be az általános iskola harmadik osztályát, szintén szeret rajzolni. Nemrég díjazták a munkáját egy rajzversenyen. Remélem a középiskolás fiú unokám is előbb-utóbb kedvet kap valamelyik tevékenységhez. Ha nem akkor faragok helyette is…

– Kerékgyártó Mihály –