A vasárnap déli egyeztetéstől függ a délutáni sztrájk Ferihegyen

A Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.(BA) bízik benne, hogy sikerül megállapodni a vasárnap délben kezdődő egyeztetésen, és elmarad az egyik szakszervezet által délutántól meghirdetett sztrájk – mondta a Független Hírügynökségnek Szollár Domokos, a cég szóvivője. Az érdekképviseletek ragaszkodnak a 9-10 százalékos béremeléshez, a BA ajánlata viszont 6,2 százalék. A vasárnapi egyébként az év legforgalmasabb napja, mert most utaznak haza a Forma-1 miatt Magyarországra érkezett turisták.

A BA-nál július 4-én kezdődtek meg az idei évre vonatkozó bértárgyalások. A repülőteret üzemeltető társaság mind az öt szakszervezettel tárgyal. A legutolsó ajánlat 6,2 százalékos béremelésről szólt, az érdekképviseletek azonban ezt keveselték – közölte Szollár Domokos. A cég szerint az ajánlat reális, az iparági átlagnak megfelelő. Az emelés mértéke összhangban lenne az Országos Érdekegyeztető Tanács által a versenyszférában javasolt 5,5 és 8 százalék közötti bérfejlesztéssel – mondta a szóvivő. Hozzátette: a Malévnél 5 százalékos, az egyik legnagyobb földi kiszolgáló cégnél, a Celebinél pedig 6 százalékos béremelést kaptak a munkavállalók.

Tavaly február 8-án egyébként megállapodás született a BA és az öt szakszervezet között, amely három évre előre rögzítette a béremeléseket, az inflácó plusz 1 százalék mértékben – mondta Szollár Domokos, aki utalt arra, hogy tavaly 3,9 százalékos volt az átlagos havi infláció, de a társaság 4,9 helyett 6,2 százalékot emelne. A megállapodást akkor mind az öt szakszervezet aláírta, de a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (RFDFSZ) csak azzal a feltétellel, hogy az általa képviselt munkavállalókra csak a 2006-os évben vonatkozik.

A megállapodás alapján mások nem hirdethetnek sztrájkot, mert azzal felrúgnák az egyezséget. Az RFDFSZ munkabeszüntetéséhez azonban szolidaritásból más érdekképviseletek munkavállalói is csatlakozhatnak, ám azt tudniuk kell, hogy ha sztrájk lesz, akkor a 6,2 százalékos ajánlat érvényét veszti és hétfőtől 5,5 százalékra módosul, ami a cég összes, 1700 dolgozóját érinti – közölte a szóvivő.

Az RFDFSZ a múlt héten hozott létre sztrájkbizottságot, amely szombat este, a legutóbbi sikertelen tárgyalás után munkabeszüntetést helyezett kilátásba vasárnap délután 16 óra és éjfél között, ha a vasárnap déli egyeztetésen sem születik megállapodás. A szóvivő tájékoztatása szerint ez a szakszervezet 230 embert tömörít, elsősorban az utasbiztonsági ellenőröket, a biztonsági őröket és a földi irányítókat. A BA-nál egyébként az összes munkavállaló 40 százaléka szakszervezeti tag, de a jog szerint az érdekképviseletek mind az 1700 dolgozót képviselik.