A Városvédő Futáson is mért az Egy csepp Figyelem

Több mint 500 vércukorszint-mérést végeztek el a vasárnapi T-Com Vivicitta Városvédő Futáson az Egy csepp figyelem Alapítvány aktivistái. Az érdeklődők nemcsak a vércukor- és vérnyomás értéküket tudhatták meg, de tanácsokat is kaphattak a szakemberektől és az alapító, Erős Antóniától a cukorbetegség megelőzéséről.

A méréseken megjelentek közül többeknek magasabb volt a vércukorszintje a kívánatosnál, és a szakápolók extrém magas értéket is találtak: az egyik fiatal résztvevőnek – aki már lefutotta a rövidebb, 3 kilométeres távot- 12,5 mMol/liter volt a vércukra a megfelelő 5-6 mMol/liter helyett. Akinél magasabb volt az érték, annak azt javasolták, hogy forduljon mielőbb háziorvoshoz.

Az Egy csepp figyelem Alapítvány a napokban kezdte meg idei első kampányát, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással és legalább évenkénti szűrésekkel a cukorbetegség helytelen életmóddal együtt járó típusa megelőzhető. Napi 30-60 perc mozgás már elegendő lenne a szakemberek szerint, ami könnyű futás vagy tempósabb séta is lehet. A városvédő futás résztvevői már tettek egy lépést az egészségük megőrzése felé, de az Alapítvány mindenkit arra bíztat, hogy egészséges életmóddal előzze meg a súlyos szövődményekkel -agyvérzés, lábamputáció, vakság, vesebetegség- járó cukorbetegséget.

Az Egy csepp figyelem Alapítvány április 19-én adományozott száz középiskolának vércukormérő készüléket, és mérte meg ingyenesen több száz egyetemista vércukrát, vérnyomását, testtömeg indexét a Budapesti Műszaki Egyetemen az egyetemisták számára indított egészségfelmérő program keretében. A következő egyetemi mérés a Corvinus Egyetemen lesz április 24-én 11 órakor, ingyenes vércukorszint- és vérnyomás mérés pedig május 19-én és 20-án a Szegedi Kajak-Kenu Világkupán és május 19-én a Nők Lapja hétvégén Budapesten.Sporthírek