A város újra hazavárja elszármazott polgárait

A város újra hazavárja elszármazott polgárait
© Fotó: Magánarchívum
Mezőcsát – Mezőcsát város főutcáján egy ódonnak is nevezhető épület simul a járda széléhez: itt található a település közösségi háza és könyvtára.

Az épületet alaposan kinőtte az intézmény, hiszen rendezvényeinek, eseményeinek látogatottsága nagy, és még tovább növekedne, ha volna elegendő helyiségük.

Idén jó hírrel kezdődött az év: kormányzati támogatással új intézmény épülhet a város főutcáján. Az előkészületi munkák már elkezdődtek, az intézmény dolgozói pedig a remélhetően jövőre elkövetkező átadásig is nagy lendülettel végzik feladataikat.

A feladatok 2016-ban is számosak. A napi munka mellett szinte minden hónapban várható egy-egy fesztiváljellegű rendezvény, valamennyi a korábbiaktól nagyobb volumenben, hiszen az idén 25 éve város Mezőcsát minden egyes programja egyben az évfordulóhoz is kapcsolódik majd.

A kínálatot közösen alakította ki az intézmény, az önkormányzat, több civil szervezet és mindenki, aki Mezőcsát szellemi gazdagodását célozza meg munkásságával. Hogy csak a legfontosabbakról tegyünk említést: áprilisban térségi bor- és pálinkaverseny lesz disznóöléssel, májusban a majális mellett pünkösdi néptáncfesztivál, júniusban a Könyvhét, júliusban a Hazaváró című program. A sort augusztusban a lovas nap és a Szent István-ünnepség folytatja, majd szeptemberben helyitermék-fesztiválra, októberben pedig a városnapi eseményekre számíthatnak az érdeklődők.

A közösségi ház munkatársai szerint az év egyik legnagyobb eseménye lesz a Hazaváró. Mezőcsáthoz nagyon erős szálakkal kötődnek az innen elköltözött, hajdani lakók – figyelemmel kísérik a város fejlődését, a helyi híreket, és örömmel jönnek vissza, ha megszólítja őket a szülőföld. Az elsősorban nekik rendezett programfolyam egész hétvégén át tart majd, és zárásaként egy igazi csáti lagzin vehetnek részt, akik mulatsággal szeretnék befejezni a hazalátogatásukat.

-ÉM-