A város napját ünnepli Miskolc

Akt.:
A város napját ünnepli Miskolc
A város napját ünnepli Miskolc
Miskolc – Ünnepelt Miskolc: a városnapján számos program várta a miskolciakat.

Kegyeleti megemlékezéssel indult május 11-e, Miskolc város napja. Dr. Kriza Ákos polgármester megkoszorúzta a volt polgármesterek és Miskolc kiemelkedő személyiségeinek sírját. Közben a város több pontján is folytak az előkészületek: a Szinva teraszt a civilek foglalták el, az Erzsébet téren egészségügyi szűrés, a Szent István téren játszóház várta a vendégeket. A Miskolci Nemzeti Színházban pedig ünnepi közgyűlést tartott Miskolc testülete. Itt osztották ki a városi díjakat is. Az idén Gruber Rudolfnak ítélték oda a posztomusz díszpolgári címet, és dr. Várhegyi Zoltán lett a város díszpolgára.

Az ünnepi közgyűlést dr. Csiszár Miklós jegyző nyitotta meg és dr. Kriza Ákos mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta: „A város napján – mint minden évben – városunk múltját, jelenét és jövőjét ünnepeljük. Ez a történelmi folytonosság tart meg minket lokálpatriótának.” Kiemelte: hazánk nincs könnyű helyzetben, de menni kell előre, és hinni abban, hogy beérik munkánk gyümölcse.

A polgármester beszélt elődeiről is, azok érdemeit méltatva: „Ember küzdj, de ésszel! Ezt üzenik az elődeink.”

A kitünttetekkel kapcsolatban elmondta: nem csupán hálás a város nekik, de óvjuk is az általuk létrehozott értékeket. „Munkájuk nélkül mind kevesebbek lennénk” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: „Bízunk benne, hogy közösségépítő munkájuk sok-sok évig szolgája majd Miskolcot. ”

Két napig

A város ünnepére színes programmal készült Miskolc. Az Erzsébet téren egészségnap vár mindenkit: szűrővizsgálat, egészségügyi program, három szűrőbusz. A város szívében – a Szent István téren – játszóház várja a kicsiket. Az Europe Direct Európai Bizottságának Miskolci Központja és a Miskolci Polgármesteri Hivatal szervezésében gyermekprogramokkal, memória, ügyességi és felfújható játékokkal, egész napos vetélkedőkkel szórakoztatják a gyermekeket.

A Szent István tér mögötti parkolóban pedig a városi cégek mutatkoznak be: veterán buszt, hókotrót, földrakétát, füstköd generátort, és egyéb látványos gépeket állítottak ki.

Az MVK Zrt Miskolc Város Napja tiszteletére városnéző buszt indított. A közönség megtekintheti a belváros nevezetességeit. A Szinva teraszon civil szervezetek mutatkoztak be.

Délután pedig hálaadó ökumenikus istentiszteletet tartanak a városért a Belvárosi Evangélikus templomban.

A város ünnepe ezúttal kétnapos: szombaton kulturális programokkal ünnepel Miskolc.

ÉM-NSZR

Címkék: ,