A várható aszály miatt megemelik a Tisza-tó vízszintjét

Szolnok, 2012. május 21., hétfő (MTI) – Az aszályra való felkészülés egyik lépéseként megnövelik a Tisza-tó tartalék vízkészletét, ami a tározó vízszintjének 5 centiméteres emelésével jár – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnökségének vezetője hétfőn az MTI-vel.

 

Fejes Lőrinc tájékoztatása szerint az érkező vízhozam függvényében a tó vízállását a Kisköre-felső vízmércén mért 730 centiméteres tartományban állítják be. Ennek révén kereken 5 millió köbméter vizet tudnak tartalékolni öntözési és vízpótlási célokra. A vízszintemelés oly módon történik, hogy a kisebb árhullám miatt a tiszafüredi vízmércénél megemelkedett vízszint jelentősen ne csökkenjen, ezáltal a Tisza-tó élővilága továbbra is a legkedvezőbb feltételek között maradjon – tette hozzá.

A 124 négyzetméter vízfelületű Tisza-tó nyári vízszintjét a téliről – egy méteres emelés után – április közepén állították be 725 centiméteres értéken. A vízügyi igazgatóság már akkor jelezte, hogy a várható aszály miatt további 5-10 centiméteres vízszint-emelést terveznek.

A térségben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal földművelésügyi hivatalának első negyedévi közlése alapján a 2011-ben a lehullott csapadék mennyisége a sokéves átlag alatt maradt. Emiatt az elmúlt év végén átlagosan mintegy 120 milliméternyi csapadék hiányzott a talajból, és ezen az állapoton csak némileg enyhített a februárban lehullott 20-40 centiméternyi hó.