A Várban mégis "éjszakáznak" a múzeumok

Bár a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idén nem szervezi meg a tavaly nagy sikert aratott Múzeumok Őszi Éjszakája programsorozatot, a Budai Vár több múzeuma úgy döntött, az eredeti időpontban, november 13-án mégis éjszakába nyúló programokkal, előadásokkal és tárlatvezetéssel várja a látogatókat- mondta a Független Hírügynökségnek Fenyvesi Nikoletta, a Sziklakórház Múzeum igazgatóhelyettese. A Múzeumok Éjszakája programok népszerűsége évek óta töretlen, ezért a programszervezők bíznak abban, hogy a központi szervezés hiányában is sokan lesznek, akik felkeresik ezeket az intézményeket- tette hozzá.

A múzeumok célja továbbra is a történelem, a népművészet és a képzőművészet kincseinek megelevenítése, interaktívvá tétele. A Magyar Országos Levéltárban például előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, találkozhatnak többek között Farkas Bertalannal is, részt vehetnek nosztalgiafotózásokon, a gyermekeket pedig kézműves foglalkozásokra invitálják, de lesz kávéház, tánc és raktárlátogatás is.

A Sziklakórház – Titkos Légókórház és Atombunker Múzeumban időutazáson vehetnek részt az érdeklődők, ahol a korhű jelmezbe öltözött tárlatvezetők mutatják be a föld alatti létesítményt, sőt, kézbe lehet venni és felpróbálni az eredeti eszközöket: gázálarcokat, vegyvédelmi, polgári védelmi és katonai ruhákat.

A Királyi Borház és Pincemúzeum reneszánsz kori királyi és polgári pincéiben megelevenedik a magyar bor-, és italkultúra, valamint a kézműves hagyomány. Bemutatják Magyarország hat borrégiójának jelentősebb borászatait, borfajtáit, pezsgőit, valamint lehetőség nyílik bor-, pálinka- és pezsgőkóstolóra is.

Az egyes múzeumok részletes programját, nyitvatartási idejét a www.mol.gov.hu, a www.kiralyiborok.com és a www.sziklakorhaz.hu oldalon lehet megtalálni.