Helyi közélet

2014.10.12. 23:55

Önkormányzat 2014 - Gyurcsány: a reméltnél kisebb lépést tettünk előre

Budapest, 2014. október 12., vasárnap (MTI) - Gyurcsány Ferenc szerint egy a korábbi pozíciókat alapvetően megőrző választás végén egy kis, a reméltnél érdemben kisebb lépést tettek előre.

Budapest, 2014. október 12., vasárnap (MTI) - Gyurcsány Ferenc szerint egy a korábbi pozíciókat alapvetően megőrző választás végén egy kis, a reméltnél érdemben kisebb lépést tettek előre.

A Demokratikus Koalíció elnöke erről pártja székházában beszélt erről az eredményeket értékelve. Úgy fogalmazott: nem hátráltak, de nem mentek annyit előre, mint amennyit szerettek volna.

Kiemelte, hogy a megyei közgyűlési eredmények alapján Magyarországon négy országos párt van, a Fidesz, a Jobbik, az MSZP és a DK, amivel nem csak országos reprezentációjú párttá váltak, de három közgyűlés kivételével valamennyi megyében ott lesznek.

Egy kérdésre válaszolva azt elismerte, nem felhőtlen az öröme, "keserédes a szám", mert azt gondolta, hogy a baloldali összefogás által támogatott polgármesterjelöltek 7-8 fővárosi kerületben tudnak majd győzni. Hozzátette: kudarcnak viszont azt nevezte volna, ha a baloldali jelöltek csak négy fővárosi polgármesteri helyet szereznek.

A pártelnök köszönetet mondott a választóknak, kiemelve: nem volt magas a részvétel, de azok döntöttek, akik elmentek és az ő véleményüket tiszteletben kell tartani. Egyúttal gratulált a győztes jelölteknek, a kormánypártiaknak és az ellenzékieknek egyaránt.

Megjegyezte, hogy örülnek a saját nyerteseiknek, de csalódásra ad okot, hogy több, korábban nyerhetőnek gondolt budapesti kerületben nem sikerült megszerezniük a polgármesteri címet. Kiemelte, hogy első alkalommal lesz polgármesterük Budapesten, Hajdu László személyében, a XV. kerületben.

Gyurcsány Ferenc gratulált Bokros Lajos főpolgármester-jelöltnek az általa elért eredményhez. Ha az az "áldatlan vita, ami megmérgezte az utolsó két hetet" nem tört volna ki, és az egész baloldal támogatni tudta volna Bokros Lajost, akkor szorosabb eredményt lehetett volna elérni - értékelte. Szerinte azok tévedtek, azok hibáztak, akik nem mertek felsorakozni "egy igaz demokrata, tisztességes ember mögött", ezzel elvettek tőle pár szavazatot, és minden bizonnyal emiatt lett Budapesten alacsonyabb a részvétel, mint vidéken.

Hangsúlyozta, hogy ahol győztek, ott mindenütt megvolt a demokratikus együttműködés. "Mi kell ennél nyilvánvalóbb bizonyíték arra", hogy új politikai konstrukcióra van szükség? - vetette fel, hozzáfűzve: amikor egymással versengenek a demokraták, annak sehol nincs jó vége. A következő években meg kell teremteni az "orbáni maffiapárttal" szembeni demokratikus alternatíva lehetőségét - jelentette ki.

Visszautalt arra, hogy pártjuk pénteki kampányzáróján azt mondta, az önkormányzati választáson le fogják vágni a sárkány következő fejét, de "lehet, hogy csak a fülét vagy az orrát sikerült levágni, (...) maradt még elegendő, a hétszázát neki, a következő évekre" - fogalmazott. Hozzátette: nem lesz új időszámítás hétfőtől, az új kívánatos "rendszerváltás" még előttük van, de a DK marad a legkiszámíthatóbb politikánál, az együttműködés, a tisztesség politikájánál. "Örülök, annak, hogy ha (...) közösen nem is sokat, de mi itt a Demokratikus Koalícióban legalább egy keveset megint előre mentünk és menni fogunk tovább, ha törik, ha szakad. Akik jönnek, jönnek, akik maradnak, maradnak" - mondta.

Nem gondoljuk, hogy szerelmet, barátságot, szövetséget erővel lehet kikényszeríteni - felelte arra a kérdésre, hogy milyen lesz a viszonyuk a jövőben a baloldali pártokkal. A DK nincs és nem is szeretne abban a helyzetben lenni, hogy bárkinek diktáljon - tette hozzá. Szavai szerint mindenkinek azt javasolják, hogy nézzenek rá a választás eredményére, mert abból látszik, hogy amikor együttműködnek van esély a sikerre, amikor nem, akkor elbuknak.

Bokros Lajos későbbi lehetséges szerepéről Gyurcsány Ferenc azt mondta, kiváló teljesítményt nyújtott, a demokratikus ellenzék gazdagodott vele ezen a választáson. A legőszintébb szívvel kíván neki sikert és nyújtja felé a Demokratikus Koalíció együttműködő karját, mert nagy baj lenne, ha egy ilyen tisztességes, tiszta gondolkodású ember elveszne Magyarország számára - közölte. Azt is megjegyezte: nem tudja, hogy kinek mi lesz a szerepe a következő négy évben, ahogy azt sem, hogy ki lesz majd a reménybeli "Demokrata Párt" elnöke.

Azt is hangsúlyozta, hogy az MSZP-nek és a DK-nak igaza volt, amikor teljes körű összefogást szeretett volna létrehozni Budapesten. Az Együtt-PM viszont hajthatatlan volt, mert "a semminél több, a mindennél kevesebb" koordinált indulást szerettek volna - fogalmazott. Kijelentette: végső soron a koordinált indulásba is helyes volt belemenni, mert különben számukra még rosszabb eredmény született volna.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában