A valódi potyautasok száma 400-500 ezer lehet

A valódi potyautasok száma 400-500 ezer lehet
Pozitív “lavinát” indított el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egészségbiztosítási jogviszony-ellenőrzése.

Pozitív “lavinát” indított el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egészségbiztosítási jogviszony-ellenőrzése – mondta Farkasinszki Ildikó, az OEP főosztályvezetője a pénztár szerdai tájékoztatóján. Az április 1-e óta tartó ellenőrzések hatására ugyanis számos munkáltató utánanézett dolgozói jogállásának és bejelentette azokat, akik korábban kimaradtak. Az OEP egy hónapja több mint 1 millió ember rendezetlen jogviszonyáról beszélt, a mostani becslések szerint 400-500 ezren lehetnek azok, akiknek valóban semmilyen jogviszonya nincs.

Az OEP mostani számításai szerint 900 ezer lehet azok a száma, akiknek az adatbázis szerint rendezetlen a jogviszonya. Közülük sokan nem a saját hibájukból szerepelnek jogosulatlanként a pénztár adatbázisában. Elképzelhető, hogy az adatszolgáltatásra kötelezett munkáltató, illetve intézmény nem jelezte az OEP-nek, illetve az APEH-nek, hogy kiket foglalkoztat. Nem kizárt az OEP rendszerének hibája sem – mondta Major Zoltán, az OEP főigazgatója. Hozzátette: 15 százaléka azoknak, akik eddig jelzést kaptak, elismerék, hogy nincs jogviszonyuk.

A pénztár vezetője hangsúlyozta: 2008. január 1-ig az ellenőzések semmiben sem érintik az egészségügyi ellátást, azt ugyanúgy megkapja mindenki, akinek TAJ kártyája van. Tehát 9 hónap áll rendelkezésre, hogy kiszűrjék az összes hibát.

A hét elején 100 ezren kaptak levelet az OEP-től, amelyben jelzik, hogy rendezetlen a jogviszonyuk. További százezrek kapnak még értesítést május végéig, június elejéig. A levélhez egy adatlapot és egy válaszborítékot is mellékelnek. Az érintetteknek ahhoz, hogy tisztázzák jogviszonyukat, csak annyi a dolguk, hogy kitöltve visszaküldjék ezt a nyomtatványt – mondta Farkasinszki Ildikó. Tehát nem kell különféle hivatalos munkáltatói igazolásokat beszerezniük, ez az OEP illetve a megyei egészségbiztosítási pénztárak dolga. MInél több adatot adnak meg az érintettek, annák könnyebb és gyorsabb lesz a jogviszony rendezése – tette hozzá. A főosztályvezető megerősítette: mindenki, aki visszaküldi a nyomtatványt, értesítést kap az ellenőzés végeredményéről.

A kórházak rendelők, háziorvosok is kötelesek április 1-től jelezni, ha valaki “piros lámpát” kap az OEP adatbázisa alapján. Az érintettek nemcsak levélben hanem személyesen is tisztázhatják helyzetüket a területileg illetékes pénztárak ügyfélszolgálatánál, amelyek meghosszabbították nyitvatartásukat: 8-18 óra között várják az ügyfeleket. A rendezetlen jogviszonyt tapasztaló magánszemélyek az interneten keresztül is jelezhetnek az OEP-nek. Ezt azon az “ügyfélkapun” keresztül tehetik, amelyen bárki saját maga is ellenőrizheti: a pénztár adatbázisa szerint be van-e jelentve. A tapasztalatok szerint egyébként nagy az érdeklődés: az interneten keresztül naponta 100 ezren ellenőrzik jogosultságukat.