Friss hírek

2008.10.29. 12:45

EGÉSZSÉG: Nyolc millió német szenved csontritkulásban

<p>A legnépesebb Európai Uniós tagállamban, Németországban mintegy 8 millió polgárnak van csontritkulása - jelentette szerdán a berlini rádió. A nőket ötször gyakrabban fenyegeti a kór.</p>

A német lakosság mintegy tíz százaléka szenved csontritkulásban, a betegek zöme ötven év feletti nő - jelentette a berlini rádió. Az aktuális nyugat-európai egészségügyi felmérések szerint 2050-ig megduplázódik világszerte az oszteoporózisban szenvedők száma és az öreg kontinensen is idős emberek tíz millióit fenyegeti a gyakori csonttörés.

Az orvosok napjainkban úgy vélik, hogy a genetikai adottságok mellett a mozgáshiány, a dohányzás, a túlzott soványság fokozhatja a csontritkulás rizikóját. Az érintettek nagyobb része idős asszony, tipikus jelenség, hogy sokszor elesnek és például combnyaktörést szenvednek az ilyen betegek.

2008-ban az egyik leghíresebb oszteoporózis-áldozat a svájci születésű hollywoodi filmcsillag, Ursula Andress. Az Egyesült Államokban élő, egykori James Bond szériában felbukkanó szexbomba, most is csinosan, 72 esztendősen úgy nyilatkozott a német sajtónak, hogy csontritkulása ellenére még legalább két évtizedet akar élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!