A vájárok nem adtak életjelet

A vájárok nem adtak életjelet
Utah – Elérte az első fúrófej azt a csaknem 500 méter mélyen lévő üreget, ahová hat bányász szorult be hétfőn egy bányaomlás után az egyesült államokbeli Utah államban.

A mélységbe leeresztett mikrofon egyelőre nem talált életjeleket. A második, jóval szélesebb fúrófej várhatóan a nap végére jut be a barlangba, akkor egy videókamerát lejuttatva kiderül, hogy élnek-e még a vájárok.

Az első fúrófej 6,5 centi átmérőjű volt, és helyi idő szerint csütörtök éjfél körül jutott be a csaknem 500 méter mélyen lévő üregbe. A leeresztett mikrofon nem rögzített hangokat, de az első tesztek a barlangban kiváló minőségű levegőt mutattak ki, így, ha a bányászok túlélték az omlást, volt négy napra elegendő oxigénjük.

A másik, 21,5 centi átmérőjű fúrófej néhány óra múlva juthat be az üregbe, a járaton keresztül már egy kisebb kamerát is lejuttathatnak, így kiderülhet, élnek-e még a vájárok.

A bányászok majdnem ötszáz méter mélyen, egy barlangüregben rekedtek a Salt Lake City-től kétszáz kilométerre délnyugatra található bányában helyi idő szerint hétfő reggel.

Az első jelentések szerint egy földrengés okozta a katasztrófát, az amerikai geológia intézet a szerencsétlenség idején a Richter-skála szerinti négyes erősségű földrengést jelzett. Később azonban jelezték, hogy fordítva történt, a bányaomlás miatt keletkezett rengések. Biztosat csak az adatok elemzése után tudnak mondani az intézet munkatársai.

Kapcsolódó cikkek: