A vadlovakat lelövik, ugye? – Háborognak az amerikai zöldek a musztángok kilövési terve miatt

Nagy felháborodást keltett amerikai állatvédők körében az a javaslat, hogy öljenek le 33 ezer szabadon kóborló vadlovat. Az Egyesült Államok állami földkezelő vállalatai a vadlovak túlszaporodására hivatkoznak.

A hatóságok a szabadon vándorló vadlovak számát 6 ezerre szeretnék csökkenteni. A 33 ezer szabadon élő vadlovon kívül nagyjából ugyanennyit tartanak államilag finanszírozott karámokban is.

A vadló 1971 óta áll védettség alatt az Egyesült Államokban. A törvény megfogalmazása szerint “a vadló a Nyugat történelmi és úttörő szellemiségének élő jelképe”. A törvény elfogadása óta most javasolják először a hatóságok a vadlovak számának csökkentését.

Az állami földkezelő vállalatok szerint ugrásszerűn megnőttek a vadlovak gondozásának költségei. Ezen kívül nem jártak elég sikerrel az örökbefogadási akciók.

Az állatvédők szerint a vadlovak most a hatóságok bürokratikus tehetetlenségének esnek áldozatul. Kifogásolják, hogy a hatóságok miért nem gondoskodtak fogamzásgátlással a vadlócsordák számának stabilizálásáról.

A hatóságok szerint viszont voltak ilyen próbálkozások, befogtak kancákat, amelyeknek fogamzásgátlót adtak, de a módszer mégsem járt eredménnyel.

Az észak-amerikai ló 11 ezer évvel ezelőtt kihalt. Az a vadló, a musztáng, amely ma 10 nyugat államban 200 csordában szabadon vándorol, a spanyol hódítással érkezett Európából. A spanyolok elkóborolt, majd visszavadult lovai voltak az őseik a mai musztángoknak. Mivel természetes ellenségük nincs, és védelem alatt is állnak, jelentősen elszaporodtak.Sporthírek