„A vadászgépek lakott terület felett repülnek”

Akt.:
„A vadászgépek lakott terület felett repülnek”
Miskolc – Éjszakai repülések kezdődtek hétfő este az országban: a kecskeméti repülőbázis pilótái augusztus 3-tól augusztus 6-ig több város fölött, így Miskolc fölött is gyakorolnak. Ez nagyobb hanghatással jár – közölte a honvédelmi tárca, elnézést kérve az érintett települések lakóitól.

Hétfőn e-mailben küldtük el kérdéseinket mindezzel kapcsolatban az illetékes minisztériumnak: amint válasz érkezik, megosztjuk majd olvasóinkkal. A különböző fórumokon viszont érkeznek a hozzászólások a témában.

„Én még emlékszem, hogy gyerekkoromban az ideiglenesen itt állomásozó csapatok légiereje szinte naponta tartott bemutatót a fejünk felett. Egyszer sem kérdezték meg, zavarja-e a civileket…” – így az egyikük. Egy másik hozzászóló: „Én meg örömmel várom, pedig a terület szélén leszek. Emlékszem, annak idején Debrecenben a MIG-21-esek és MIG-23-asok rendszeresen gyakorlatoztak a fejünk felett (23 kilométerre Debrecentől), egyedül a helikopterek választottak külterületet a gyakorlatozáshoz”.

Közel hasonló élményei vannak a következő kommentelőnek, aki úgy emlékszik, hogy gyerekkorában a szovjet csapatok állandóan gyakorlatoztak, de rühellte a panelban hallgatni a hangrobbanásokat, és azóta is utálja a repülőket.

„A ’80-as években rutin volt, hogy naponta áthúztak Budapest felett, csakhogy mindenki tudja, merre hány méter…” – így egy újabb fórumozó. „1985–86-ban még volt pénz kiképzésre. Kecskeméten kedd, szerda, csütörtök, nappal és éjszaka is repülés volt!” – tudatja a mostani repülések kapcsán egy másik hozzászóló.

Végül egy újabb érdekes vélemény: „Hát kérem szépen, ez így megy olyan picike országokban, mint amilyen Trianon óta Magyarország, a vadászgépek mindenképpen lakott terület felett repülnek. Nem tudnak elvonulni egy több ezer négyzetkilométeres lakatlan lőtérre, mint Amerikában. Amúgy a civilek megérthetnék, hogy a katonának bizony gyakorolnia kell folyamatosan, ha fent akarja tartani a képességeit. A katona célja ugyebár a civilek seggének a megvédése háború esetén”.

ÉM-JLIKészüljünk az éjszakai hangrobbanásokra: Gripenek lepik el Miskolc egét

Kecskemét, Miskolc – 2015. augusztus 3-6. között, minden nap este 6 órától hajnali 1 óráig a kecskeméti repülőbázis pilótái éjszakai repüléseket hajtanak végre Miskolc felett is. A kiképzési repülések során a pilóták így éjszaka is fejlesztik képességeiket. tovább »