A V4-ek elnöki találkozóján a szlovák és a lengyel elnök megerősítette: részt vesz a jaltai csúcson

Pozsony, 2012. máj 6., vasárnap (MTI) – Ivan Gasparovic és Bronislaw Komorowski vasárnap megerősítette: részt vesz a közép-európai államfők május 11-12-i jaltai találkozóján – adta hírül a szlovák államfő bejelentésére hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A szlovák és a lengyel államfő erről a visegrádi négyek államfői szintű találkozóját lezáró sajtóértekezleten beszélt a magas-tátrai Csorba-tónál vasárnap. “Én elmegyek erre a találkozóra, ha nem döntenek úgy, hogy mégsem tartják meg, mert meggyőződésem, hogy Szlovákia – mint Ukrajna szomszédja – nem kerülgetheti, hogy nyitott párbeszédet folytasson Kijevvel” – szögezte le Ivan Gasparovic.

A lengyel államfő a sajtóértekezleten megerősítette: a jaltai konferencia esetében hasonló állásponton van, mint szlovák partnere. “Mindnyájunknak megvan a saját nézetünk erről a kérdésről, és én arra készülök, hogy részt veszek a találkozón. Mi nem parancsolhatjuk meg Ukrajnának, hogy mit tegyen, de azért kell ott lennünk Jaltában, hogy valamit tanácsolhassunk nekik, vagy nyomást gyakoroljunk rájuk” – mutatott rá Bronislaw Komorowski.

Václav Klaus cseh államfő a sajtóértekezleten nem kívánta kommentálni lengyel és szlovák partnereinek – a jaltai csúcstalálkozóra való utazásukat megerősítő – bejelentéseit, ám ő már korábban közölte: nem vesz részt a közép-európai államelnökök jövő heti találkozóján. “Csehország nem szomszédja Ukrajnának, ezért kicsit más a nézőpontja” – szögezte le Václav Klaus.

Magyarországot a találkozón Balogh Csaba pozsonyi nagykövet képviselte, mivel: a jelenlegi közjogi helyzet miatt nem vehetett részt magyar államfő az eseményen – tájékoztatta korábban a külügyi tárca sajtóosztálya az MTI-t, utalva Áder János megválasztott államfő hivatali beiktatásának a jövő héten esedékes időpontjára.

A négy év után ismét Szlovákiában megrendezett V4-es csúcstalálkozó témái között olyan kérdések is szerepeltek, mint: a tagországoknak a májusi chicagói NATO-csúcstalálkozóján képviselendő álláspontja, a visegrádi térség regionális identitásának a megerősítése, valamint az idegenforgalom terén megvalósítható együttműködés fejlesztése.

– MTI –