A Tyranosaurus Rex fürgébb volt egy mai profi focistánál – brit tudósok szerint

A Tyrannosaurus Rex nemcsak vérengző fenevad volt, hanem fürge is. Ha ma élne, lefutna egy jó formában lévő profi sportolót, derül ki brit tudósok szerdán közzé tett tanulmányából.

A Manchesteri Egyetem kutatói szerint a Tyrannosaurus Rex 28,4 kilométeres óránkénti sebeséggel tudott futni, vagyis egy kicsivel gyorsabb volt, mint egy mai profi focista.

A tudósok régóta vitatkoztak azon, hogy mennyire lehetett gyors a 6 tonnás szörnyeteg. Egyesek szerint csak cammogni tudott a túlméretes lábizmaival.

De Bill Sellers biomechanikus és Phil Manning őslénykutató a csontváz- és az izomszerkezet alapján egy szuperkomputeren kiszámította 5 különböző ragadozó dinoszaurusz futási sebességét.

Számításaik szerint egy 70-kilós ember, akinek csont és izomszerkezete olyan, mint egy profi soprtolóé, 28 kilométer per óra csúcssebességre képes, vagyis kicsit lemaradna a T.Rex mögött.

A 20 kilós Velociraptor legnagyobb sebessége 38 kilométer per óra volt, a 430-kilós Dilophosaurusé 37,1 kilométer, az 1,4 tonnás Allosaurusé pedig 33,2 kilométer per óra.

De a leggyorsabb dinó, amely a ma élő legfürgébb kétlábú állatot, a 65-kilós struccot is lehagyná, a 3-kilós Composognathus volt, amely 55,3 kilométer per órás sebességgel tudott száguldani a brit tudósok szerint.

A tanulmányt a vezető brit tudományos akadémia, a Royal Society jelentette meg.