A tűzről pletykálnak a főiskolások Nyíregyházán

Nyíregyháza – A szerda délutáni tűzesetnek már csak a lépcsőházban van nyoma – vagyis szaga – a Nyíregyházi Főiskolán. A főiskolásokat azonban foglalkoztatják a történtek és tanárégésről valamint robbanásról beszélnek egymás között. Mi az igazság? Utánajártunk! 

Az iskola lépcsőházának ablakai tárva nyitva vannak – szellőztetik az épületet. A füstszag mellett ez a látvány fogadott minket csütörtökön, egy nappal a tűzeset után. Így, mintha mi sem történt volna, zavartalanul folyik tovább az oktatás. A főiskolásokat azonban nagyon is foglalkoztatja a szerdai tűzeset. Abban mindenki egyetértett, hogy az ijedtség ellenére a mentés zavartalanul, fegyelmezetten végbement, de a tűz okáról már több variáció is kering: a legelterjedtebb, hogy három kémia szakos hallgató pakolás közben véletlenül kiborított valamit és ebből lett a probléma, de valaki szerint ezek a diákok szórakoztak a szertárban és elejtették az üvegeket, a harmadik verzió szerint fel is robbant valami és egy tanár is megégett.

Rémhírek terjengnek – nem történt személyi sérülés, tehát senki nem égett meg

Természetesen ezek az információk kamerán kívül hangzottak el, ami méltán felkeltette bennünk a gyanút és megkérdeztünk egy szekértőt és egyben szemtanút is, Dr. habil Balogh József, egyetemi tanárt, a Kémia Tanszék vezetőjét, aki nem érti milyen forrásból származnak a főiskolások téves információi.

„Mivel én voltam az egyetlen tanár, aki a raktárban tartózkodott – a többiek laboráns kollégák – így biztosra mondhatom, hogy egyetlen tanár sem égett meg és semmiféle személyi sérülés nem történt. Pusztán a vegyszer belélegzése miatt elővigyázatosságból azokat vitték be megfigyelésre a kórházba, akik az alagsorban tartózkodtak, de már őket is kiengedték, velem együtt. Főiskolai hallgatóknak még csak órájuk sem volt, nem is tudtak az egészről, így teljesen valótlan, hogy kémia szakosok okozták volna a tüzet.”

Mi történt valójában?

„Még több szakértő vizsgálja az ügyet, ezért igazából csak annyit tudok mondani, hogy ez a vizsgálat jelenleg folyamatban van. A történtekről annyit, hogy szerdán a laboránsok vegyszereket szállítottak az alagsorból felfelé a gyakorlatra és egy szabályosan tárolt vasszekrényben – ami körülbelül 30-40 éves – egy polc, nem tudni miért leesett, és így került a padlóra vegyszer. Négy üveg – és ennek tartalma összekeveredett.  Ez először csak szúrós szagot árasztott, aztán pedig belobbant. Olyan erős szagot árasztott, hogy nem lehetett bent maradni. Személyesen mentem le megnézni az esetet, még mielőtt meggyulladt volna. A tűz keletkezése után – mivel ez egy ideiglenes vegyszerraktár – egy pár üveg még felmelegedett és elpukkant, ráadásul még a vas szekrény is vezeti a hőt, így a tűz nagyobb lángra kapott. A tűzoltókat természetesen rögtön kihívtuk és azonnal jöttek is. Szakszerűen, rövid időn belül lokalizálták a tüzet és minden vegyszert kihordtak. Mivel lementem megnézni az esetet, engem és 4 másik személyt a vegyszerek belégzése miatt bevittek a kórházba megfigyelésre, de még egyszer hangsúlyozom semmilyen sérülés nem történt.”

Megtudtuk azt is, hogy az alagsorban található raktár csak egy ideiglenes hely volt, amire azért volt szükség, mert a főiskola épületét felújították és addig itt tárolták a vegyszereket. Továbbá biztosítottak minket, hogy eddig is és a továbbiakban is mindent elkövettek és el fognak követni azért, hogy ilyen eset ne fordulhasson elő.

Előzmény:

Kigyulladt egy raktár a Nyíregyházi Főiskolán 

Kapcsolódó cikkek:

– K. A. –Sporthírek